Szerző: Koi Tamás

2021. október 29. 09:05

Hatmilliárd dollárt bukott az Apple a chiphiányon

Egészséges növekedést produkált az Apple a cég negyedik üzleti negyedévében, de az eredmények sokkal jobbak lehettek volna, ha nincs a globális chiphiány és az azzal járó egyéb gyártási-ellátási zavar.

Nagyjából hatmilliárd dollárt veszített az Apple a negyedik üzleti negyedévében azért, mert nem tudott elegendő komponenst - elsősorban félvezetőket - beszerezni partnereitől, közölte a cég első embere, Tim Cook a negyedéves eredmények tegnapi ismertetésekor. A vállalat elismerte, hogy a félvezetőipar ellátási nehézségei a vártnál mélyebb nyomot hagytak az eredményeken, illetve mostanra gyakorlatilag a cég minden egyes termékét érinti kisebb-nagyobb mértékben a chiphiány.

Ezt a tényezőt kivéve a képletből az Apple egészséges növekedést produkált, a cég árbevétele éves szinten 29%-kal, 83,4 milliárd dollárra nőtt, kissé alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat. A cég nettó profitja eközben 12,67 milliárd dollárról mintegy 60%-kal, 20,51 milliárd dollárra emelkedett.

a15pcb
az iphone 13 alaplapja (Fotó: anandtech)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Apple számos kulcsterméket dobott piacra a negyedik üzleti negyedévben (iPhone 13 széria, Apple Watch Series 7, új iPadek), igaz, ezek csekély mértékben járulhattak csak hozzá az időszak eredményeihez, mivel mindegyik a szeptember 25-én véget ért periódus utolsó napjaiban került ténylegesen forgalomba. A cég iPhone-eladásokból származó árbevétele ezzel együtt is 47%-kal, 38,9 milliárd dollárra nőtt, igaz, elemzők lényegesen nagyobb, 41,5 milliárd dolláros bevételt vártak a termékcsaládtól.

Szintén az elemzői várakozások alatt teljesített a tartozékokat forgalmazó üzletág, az árbevétel itt 8,8 milliárd dollár volt, szemben a 9,3 milliárd dolláros elemzői konszenzussal. Jól, illetve a vártnál jobban fogytak az iPadek és a Macek, előbbiekből 8,3, utóbbiakból 9,2 milliárd dollárnyi bevétele származott az Apple-nek.

A cupertinói cég szolgáltatásokból származó árbevétele meghaladta a 18,3 milliárd dollárt - ez éves szinten 26%-os növekedést takar -, a vállalat szolgáltatásaira a negyedév végére 745 millióan fizettek elő, a bázis egy negyedév alatt 45 millió fizető ügyféllel bővült. 

Régiós lebontás alapján az Apple ismét brutális növekedést tudott felmutatni Kínában, ahol az eladások 83%-kal, 14,6 milliárd dollárra nőttek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról