Szerző: Koi Tamás

2021. október 29. 09:05

Hatmilliárd dollárt bukott az Apple a chiphiányon

Egészséges növekedést produkált az Apple a cég negyedik üzleti negyedévében, de az eredmények sokkal jobbak lehettek volna, ha nincs a globális chiphiány és az azzal járó egyéb gyártási-ellátási zavar.

Nagyjából hatmilliárd dollárt veszített az Apple a negyedik üzleti negyedévében azért, mert nem tudott elegendő komponenst - elsősorban félvezetőket - beszerezni partnereitől, közölte a cég első embere, Tim Cook a negyedéves eredmények tegnapi ismertetésekor. A vállalat elismerte, hogy a félvezetőipar ellátási nehézségei a vártnál mélyebb nyomot hagytak az eredményeken, illetve mostanra gyakorlatilag a cég minden egyes termékét érinti kisebb-nagyobb mértékben a chiphiány.

Ezt a tényezőt kivéve a képletből az Apple egészséges növekedést produkált, a cég árbevétele éves szinten 29%-kal, 83,4 milliárd dollárra nőtt, kissé alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat. A cég nettó profitja eközben 12,67 milliárd dollárról mintegy 60%-kal, 20,51 milliárd dollárra emelkedett.

a15pcb
az iphone 13 alaplapja (Fotó: anandtech)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple számos kulcsterméket dobott piacra a negyedik üzleti negyedévben (iPhone 13 széria, Apple Watch Series 7, új iPadek), igaz, ezek csekély mértékben járulhattak csak hozzá az időszak eredményeihez, mivel mindegyik a szeptember 25-én véget ért periódus utolsó napjaiban került ténylegesen forgalomba. A cég iPhone-eladásokból származó árbevétele ezzel együtt is 47%-kal, 38,9 milliárd dollárra nőtt, igaz, elemzők lényegesen nagyobb, 41,5 milliárd dolláros bevételt vártak a termékcsaládtól.

Szintén az elemzői várakozások alatt teljesített a tartozékokat forgalmazó üzletág, az árbevétel itt 8,8 milliárd dollár volt, szemben a 9,3 milliárd dolláros elemzői konszenzussal. Jól, illetve a vártnál jobban fogytak az iPadek és a Macek, előbbiekből 8,3, utóbbiakból 9,2 milliárd dollárnyi bevétele származott az Apple-nek.

A cupertinói cég szolgáltatásokból származó árbevétele meghaladta a 18,3 milliárd dollárt - ez éves szinten 26%-os növekedést takar -, a vállalat szolgáltatásaira a negyedév végére 745 millióan fizettek elő, a bázis egy negyedév alatt 45 millió fizető ügyféllel bővült. 

Régiós lebontás alapján az Apple ismét brutális növekedést tudott felmutatni Kínában, ahol az eladások 83%-kal, 14,6 milliárd dollárra nőttek.

a címlapról