Szerző: Koi Tamás

2021. október 7. 11:43

Tiltaná az automatizált arcfelismerést az Európai Parlament

Ezúttal az uniós törvényhozás szólalt fel a mesterséges intelligencia alkalmazása ellen a közterületeken használt megfigyelőrendszerek arcfelismerő algoritmusai kapcsán.

Több uniós szakmai és jogvédő szervezet után ezúttal az Európai Parlament is kifejtette álláspontját a mesterséges intelligencia szerepét illetően a közterületeken használt arcfelismerő rendszerekben. Az uniós törvényhozás úgynevezett nem kötelező érvényű nyilatkozatát 377-248 arányban, 62 tartózkodás mellett támogatták az EP-képviselők.

A kiadott nyilatkozat többek közt arra hívja fel a Bizottság és a tagállamok figyelmét, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusaiban kódolva van a tévedés, így az csak szigorú felügyelet mellett, megfelelő jogi biztosítékokkal használható fel a kamerás megfigyelőrendszerek által rögzített képek elemzésére.

facial_recognition_3

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A képviselők szerint számos esetben bebizonyosodott, hogy ezek az algoritmusok távolról sem tévedhetetlenek, ugyanakkor a tévesztések aránya többek közt demográfiai csoporttól és nemzetségtől függően eltérő lehet, ami egyenes úton vezet a diszkriminációhoz.

A képviselői állásfoglalás alapján csak a bűncselekmények gyanúsítottjaival szemben lehet jogszerű az ilyen eszközök használata, a privát adatbázisokat és a korábbi viselkedési minták alapján működő következtetési rendszereket és a mesterséges intelligencia által végzett profilozást pedig teljes mértékben tabuként kell kezelni az Európai Parlament szerint. 

A témában idén nyáron két uniós adatvédelmi intézmény, az European Data Protection Board (EDPB) és az European Data Protection Supervison (EDPS) is kiadott egy közös állásfoglalást, mely lényegében egy az egyben az EP által most közzétett elveket és célkitűzéseket tartalmazta. A szakmai szervezetek és a törvényhozás álláspontját megelőzően, idén áprilisban tette le a Bizottság az új MI-rendeletet, melynek célja, hogy a mesterséges intelligencia használatával összefüggésben jelentkező összes bizalmatlanságot eloszlassa, egyszersmind biztonságosabbá tegye az ilyen rendszerek használatát.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról