Szerző: Koi Tamás

2021. október 13. 10:32

Jól ellenállt az Apple a chiphiánynak - eddig

Kénytelen csökkenteni az új iPhone-ok idei évre előirányzott termelési volumenét az Apple, mert egyes beszállítóktól nem érkezik elegendő mennyiségű komponens. Az ok a globális chiphiány, mely eddig alig érintette a cupertinói céget.

Az Apple eddig többé-kevésbé sikeresen ellenállt a szinte összes kapcsolódó iparágat érintő globális félvezetőhiány hatásainak, ám a Bloomberg tudósítása szerint a cég arról tájékoztatta gyártópartnereit, hogy az idei évre tervezett 90 millió iPhone helyett csupán 80 milliót tud legyártatni, mivel nem érkezik elegendő mennyiségű komponens a céghez egyes beszállítóktól.

A tavaly év végén kialakuló félvezetőhiány elsősorban az olcsóbb integrált vezérlőáramkörök termelésére nyomta rá a bélyegét, így a nagy teljesítményű, összetett és modern gyártástechnológiával készülő lapkák (ilyen például az új iPhone-okba kerülő A15 Bionic SoC) esetében eddig sem merültek fel komolyabb ellátási problémák. Az iPhone-ok alaplapján található egyéb célprocesszorok egyes típusainál ugyanakkor már belefutott a cég ellátási problémákba.

a15pcb
az iphone 13 alaplapja (fotó: anandtech)

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett

Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

6 jó érv a Kubernetes security képzésünk mellett Összefoglaltuk röviden, hogy miért érdemes részt venni a november 2-án induló tanfolyamon.

A két érintett beszállító a lap forrásai szerint a Broadcom és a Texas Instruments lehet - a két cég számos komponenst gyárt az új iPhone-okba, a kijelző-energiavezérlő áramkörtől kezdve az USB-kapcsolatért felelős áramkörön át egészen a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős rendszerek áramhasználatáért felelős lapkákig. 

Az Apple először idén júliusban figyelmeztetett, hogy a globális chiphiány miatt bizonyos Mac és iPad modellek gyártása akadozhat, ezzel együtt a cég óriási vásárlóerejének köszönhetően minden beszállítónál top prioritást kapott, így az új iPhone-ok gyártása teljesen zökkenőmentesen indult, sőt, úgy tűnt, a cég kifejezetten jól áll a kezdeti készletekkel, az új készülékekre 2021-ben nem kell annyit várni, mint akár csak néhány évvel korábban.

Elemzők a fentiek dacára továbbra is arra számítanak, hogy az új iPhone-ok eladására nem gyakorol számottevő hatást a chiphiány, illetve az iPhone 13 széria eladásait tekintve túlszárnyalja majd közvetlen elődjét. Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research elemzője szerint a gyártási volumen utólagos korrekciója egyben természetes velejárója lehet a termék piaci bevezetésének, ahol utólagosan változtat a gyártó a rendelési darabszámon.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 28. 15:32

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.