Szerző: Koi Tamás

2021. október 13. 10:32

Jól ellenállt az Apple a chiphiánynak - eddig

Kénytelen csökkenteni az új iPhone-ok idei évre előirányzott termelési volumenét az Apple, mert egyes beszállítóktól nem érkezik elegendő mennyiségű komponens. Az ok a globális chiphiány, mely eddig alig érintette a cupertinói céget.

Az Apple eddig többé-kevésbé sikeresen ellenállt a szinte összes kapcsolódó iparágat érintő globális félvezetőhiány hatásainak, ám a Bloomberg tudósítása szerint a cég arról tájékoztatta gyártópartnereit, hogy az idei évre tervezett 90 millió iPhone helyett csupán 80 milliót tud legyártatni, mivel nem érkezik elegendő mennyiségű komponens a céghez egyes beszállítóktól.

A tavaly év végén kialakuló félvezetőhiány elsősorban az olcsóbb integrált vezérlőáramkörök termelésére nyomta rá a bélyegét, így a nagy teljesítményű, összetett és modern gyártástechnológiával készülő lapkák (ilyen például az új iPhone-okba kerülő A15 Bionic SoC) esetében eddig sem merültek fel komolyabb ellátási problémák. Az iPhone-ok alaplapján található egyéb célprocesszorok egyes típusainál ugyanakkor már belefutott a cég ellátási problémákba.

a15pcb
az iphone 13 alaplapja (fotó: anandtech)

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A két érintett beszállító a lap forrásai szerint a Broadcom és a Texas Instruments lehet - a két cég számos komponenst gyárt az új iPhone-okba, a kijelző-energiavezérlő áramkörtől kezdve az USB-kapcsolatért felelős áramkörön át egészen a vezeték nélküli kapcsolatokért felelős rendszerek áramhasználatáért felelős lapkákig. 

Az Apple először idén júliusban figyelmeztetett, hogy a globális chiphiány miatt bizonyos Mac és iPad modellek gyártása akadozhat, ezzel együtt a cég óriási vásárlóerejének köszönhetően minden beszállítónál top prioritást kapott, így az új iPhone-ok gyártása teljesen zökkenőmentesen indult, sőt, úgy tűnt, a cég kifejezetten jól áll a kezdeti készletekkel, az új készülékekre 2021-ben nem kell annyit várni, mint akár csak néhány évvel korábban.

Elemzők a fentiek dacára továbbra is arra számítanak, hogy az új iPhone-ok eladására nem gyakorol számottevő hatást a chiphiány, illetve az iPhone 13 széria eladásait tekintve túlszárnyalja majd közvetlen elődjét. Jeff Fieldhack, a Counterpoint Research elemzője szerint a gyártási volumen utólagos korrekciója egyben természetes velejárója lehet a termék piaci bevezetésének, ahol utólagosan változtat a gyártó a rendelési darabszámon.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.