Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 27. 10:41

Földrengés rázta meg a chipgyártást Tajvanon

Egy Tajvant érintő földrengés miatt több chipgyártó is kénytelen volt ideiglenesen leállítani termelését. Bár komolyabb károkról nem érkezett jelentés, néhány üzem nem lesz képes maradéktalanul teljesíteni az októberre betervezett gyártási volument.

A vasárnap regisztrált, a Richter-skála szerint 6,5-ös erősségű földmozgás elsősorban a szigetország észak-nyugati részét rázta meg. A rengést a mindössze 36 000 négyzetkilométeres sziget minden részén érezni lehetett. A Micron egyik nagy, az epicentrumtól alig 100 kilométerre fekvő üzeme bár nem szenvedett komolyabb sérüléseket, a termelést azonnal leállították. Az amerikai gyártó rövid közleménye szerint jelenleg a kiértékelés fázisánál jár az eset, vagyis felmérik az esetleges károkat, illetve a gyártás teljes újraindításának feltételeit.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A konkurens Nanya ugyancsak rendelkezik egy üzemmel az érintett területen. A tajvani memóriagyártónak már nagyjából sikerült a földrengés előtti állapotokat visszaállítania, mindössze néhány kiegészítő eszköz újraindítása van hátra. A Nanya előzetes felmérése szerint az eset legfeljebb minimálisan befolyásolja a havi termelést, így a partnereknek nincs okuk az aggodalomra.

micron

A modern félvezetőgyárakat lehetőség szerint igyekeznek minél inkább ellenállóbbra építeni a különféle váratlan természeti hatásokkal szemben. A Tajvanon gyakran előforduló rengések miatt az üzemek képesek automatikusan leállni, ha egy bizonyos erősségű földmozgást érzékelnek. Ebben az esetben az épp megmunkálás alatt állt waferek jellemzően a selejtben végzik. Ennél lényegesen rosszabb forgatókönyv, ha a méregdrága gépeket éri valamilyen sérülés, mivel ezek javítása hosszabb és költségesebb folyamat.

A földrengés alig jöhetett volna rosszabbkor, hisz a piacon még mindig chiphiány uralkodik. Idén tavasszal egy emberi hiba miatti váratlan áramszünet rontotta tovább a már amúgy sem rózsás ellátást. Kisebb-nagyobb áramkimaradások rendre előfordulnak a rendkívül magas elektromos energiaigénnyel rendelkező félvezetőgyárakban. Az esetek döntő többségében az érzékeny berendezések nem károsodnak, az épp megmunkálás alatt álló szilíciumostyák azonban óhatatlanul a kukában végzik.

Ezzel szemben a Tajvanon viszonylag gyakori földrengések jóval nagyobb kockázatot jelentenek. Pár éve a TSMC Tainan városában található három üzeme is megsérült egy nagyobb földmozgásban, ideiglenesen pár százalékkal visszavetve a bérgyártó forgalmát.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról