Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 26. 11:56

Megháromszorozta nyereségét az SK Hynix

Kiváló negyedévet zárt a különféle memóriákat gyártó SK Hynix, amely egy év leforgása alatt mind bevételét, mind pedig nyereségét nagy mértékben növelte.

Az idei chip-bumm egyik nagy nyertesének számító SK Hynix rendkívül erős negyedévről adott hírt. A dél-koreai memóriagyártó az egy évvel ezelőtti 8,12 billió wonról (kb. 7 milliárd USD) 11,8 billió wonra (kb. 10,1 milliárd USD) növelte forgalmát, amely 45 százalékos gyarapodást jelent. A forgalomnövekedéshez képest ugyanakkor szinte eltörpül a profitnál látott ugrás, amely 3,32 billió wonon (kb. 2,8 milliárd USD) tetőzött, mintegy 206(!) százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi, 1,1 billió wonos nyereséget.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A DRAM és NAND chipek iránti magas kereslet tehát nem enyhült az elmúlt pár hónapban sem. A szokatlanul magas piaci igények áremelkedést hoztak, így az SK Hynix jóformán az összes legyártott chipet gyorsan és szokatlanul magas áron tudta értékesíteni. A dél-koreai vállalat kiemeli, hogy elsősorban a szerverekhez és okostelefonokhoz készített termékeknek köszönheti a rekordnak számító forgalmat. Az SK Hynix többek között az Apple-nek is szállít különféle memóriákat.

skh

Jelentésében a gyártó megemlítette, hogy az elmúlt hónapokban sikeresen futtatta fel a nagyobb bitsűrűséget kínáló 1z DRAM, illetve a 128 rétegű 4D NAND flash chipek termelését. Ezeknek hála az SK Hynix olcsóbban képes egységnyi kapacitást előállítani, amely végeredményben pozitív hatással van a nyereségre.

Kevin (Jongwon) Noh, a vállalat pénzügyi igazgatója szerint az ellátási láncok körüli problémákat és aggodalmakat is figyelembe véve az SK Hynix eredménye még inkább kiemelkedő. A szakember arra számít, hogy a közeljövőben folytatódik a növekedés. A két nagy piac, vagyis a DRAM és a NAND flash közül az utóbbiban lehet nagyobb verseny a következő hónapokban. Az igazgató ugyanakkor hozzátette, hogy az Intel NAND-os üzletágának felvásárlása sokat segíthet majd a versenyképesség megtartásában, illetve akár növelésében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.