Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 22. 11:56

Lejtmenetbe kerülnek a memóriaárak

A TrendForce legfrissebb adatai szerint az év utolsó negyedévében valóban eljöhet a régóta várt ármérséklődés a memóriapiacon.

A piackutató szerint az idei utolsó negyedévben átlagosan 3-8 százalékkal mérséklődhetnek a különféle memóriák árai. A legnagyobb mértékben a PC-kbe szánt termékek árcímkéje csökkenhet: a TrendForce szerint ezen a piacon 5-10 százalékos mérséklődés várható. Az elemzők szerint a háttérben a nagy OEM-ek túltöltött raktárkészletei, valamint a járvány miatti korlátozások enyhítése áll. Az év végére csökkenhet a PC-k, illetve elsősorban a notebookok iránti magas igény, melynek hatása a DRAM beszerzésekben is határozottan megmutatkozik majd.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A TrendForce állítja, Európa és Amerika több részén is kezd visszarendeződni az élet a járvány előtti kerékvágásba. Emiatt a távoktatáshoz és a távmunkához szükséges PC-kre (főként notebookora) fokozatosan csökken a kereslet, amely miatt a gyártók az év végére lejjebb csavarják a termelést. Ezzel párhuzamosan csökken majd a PC-s memóriák iránti kereslet, melynek hála az utolsó negyedévben már nem lesz hiány a termékekből, habár a TrendForce prognózisa szerint túltermelésre így sem lehet számítani. A kutatás szerint mindezek miatt hamarosan 5-10 százalékkal csökkenhetnek a jelenlegi árak, bizonyos esetekben pedig akár 10 százalék feletti is lehet a mérséklődés.

server_dimm

A PC-s memóriákkal együtt idén először csökkenhet a szerverekbe szánt modulok ára, habár itt szerényebb visszalépésre számít a TrendForce. A piackutató szerint ezen a piacon legfeljebb 5 százalékkal kerülhetnek majd alacsonyabbra az árak. Az amerikai is kínai nagy felhőszolgáltatók tetemes, 8-10 hétre elegendő készlettel rendelkeznek, miközben más komponensekben (pl. CPU) továbbra is hiány van, ezért a memóriás készlet a tervezettnél lassabban fogy. Ezzel párhuzamosan a három nagy memóriagyártó (Samsung, SK hynix, Micron) épp az utolsó negyedévre állítja át gyártósorainak egy részét szerveres (és okostelefonos) chipek termelésére, amivel együtt megindulhat a régen nem tapasztalt mérséklődés.

A piackutató szerint hasonló mértékben, azaz legfeljebb 5 százalékkal csökkenhet az okostelefonokba és táblagépekbe szánt memóriák ára. Ezen a piacon bizonytalanságról beszél a TrendForce, melynek fényében a gyártók többsége jelenleg nem mer nagyobb mennyiségben memóriát vásárolni. A videókártyákhoz (és bizonyos konzolokhoz) szükséges DRAM-oknál is legfeljebb 5 százalékos mérséklődést vár az elemzés. Ezt a GPU-val szerelt üzleti notebookok iránt fennmaradó jelentős igényre, valamint az elmúlt pár hétben ismét növekedésbe kapcsolt kriptobányászatra alapozza a TrendForce.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról