Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 4. 09:50

Komoly az esély, hogy nem megy át az Nvidia-ARM üzlet a briteknél

Nagy-Britannia azt fontolgatja, hogy megtorpedózza a japán Softbank és az Nvidia között kötött megállapodást az ARM 40 milliárd dollár értékű felvásárlásáról.

A brit kormány kezében van a japán Softbank és az amerikai Nvidia tavaly bejelentett megaüzletének sorsa, melynek részeként 40 milliárd dolláros vételáron új tulajdonoshoz kerülne a processzorarchitektúrákat tervező ARM. A Bloomberg egy belsős informátorra hivatkozó tudósítása szerint Nagy-Britannia komolyan fontolgatja a felvásárlás megakadályozását, mivel az előzetes vizsgálatok alapján komolyan felmerült, hogy a tranzakció nemzetbiztonsági kockázatokat rejt magában.

Egy hasonló üzlet létrejöttét általában a legtöbb meghatározó forgalmat generáló piacon kötelező versenyhatósági vizsgálat előz meg, a felvásárlás pedig meghiúsulásához pedig elég az egyik illetékes versenyügyi szervnek nemet mondani az akvizícióra. A briteknél a Competition and Markets Authority (CMA) indított vizsgálatot az ügyben idén januárban, mely a szervezet weboldalának tanúsága szerint határidőre lezárult, így az illetékes tárca július 20-án megkapta a versenyhatóság jelentését.

arm

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ebben a jelentésben állítólag aggodalmát fejezte ki a CMA az üzlet nemzetbiztonsági aspektusai miatt, mely könnyen keresztbe tehet az üzletnek, de minimum további hosszú hónapokkal meghosszabbíthatja az engedélyeztetési eljárást.

Az Nvidia korábban többször igyekezett meggyőzni a hatóságokat, hogy a felvásárlás sem a brit nemzetgazdaság, sem a nemzetbiztonság számára nem jelent semmiféle kockázatot - a jelek szerint sikertelenül. A CMA áprilisban közölte, nemzetbiztonsági szakértők bevonásával vizsgálja tovább az ügyletet, az így elkészülő jelentés pedig kiemelten foglalkozik majd a felvásárlás nemzetbiztonsági kockázataival.

A hatóság tavasszal arra hivatkozva vonta be a biztonsági szakértőket, hogy bár az ARM a japán SoftBank Holdings tulajdonában van, a központ Nagy-Britanniában található, így az üzletet nemzetbiztonsági szempontból is alaposan meg kell vizsgálni az esetleges jóváhagyás előtt.

A nemzetbiztonsági aggályokkal kapcsolatos felvetés érdekes momentum a kormányzat részéről, szakértők legalábbis korábban elsősorban azt találták aggályosnak, hogy a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon komoly következményei lehetnek az ARM jelenlegi partnereire és az Nvidia riválisaira nézve egyaránt. Ezzel ugyanis nem csak értékében, de piaci befolyásában is az Intel mellé (vagy akár elé) kerülhet a cég, az x86 mellett ugyanis jelenleg csak az ARM tekinthető meghatározó, nélkülözhetetlen utasításarchitektúrának az iparágban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.