Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 24. 13:42

Új csúcsokat ostromol a Kioxia következő SSD-je

Az első PCIe 5.0-s nagyvállalati SSD-jéről beszélt a Kioxia (egykori Toshiba). A gyártó azt ígéri, hogy új terméke minden teljesítmény-paraméterében jelentősen felülmúlja az elődöt.

A China Flash-Market Summiton tartott prezentáció szerint a vállalat gőzerővel készül a jövőre kezdődő PCIe Gen5-ös átállásra. Az újabb generációváltásnak hála ismét duplázódik a vonalankénti sávszélesség, mely lehetőséget nyújt a gyorsabb SSD-k megjelenésére. A Kioxia állítja, a szabványt támogató első terméke már majdnem végleges fázisban van, így az első szállítmányt még az év vége előtt megkaphatják a kiemelt partnerek.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Prezentációja alapján a gyártó rendkívül optimista az újdonság teljesítményét illetően, a Gen4 szabványú CM6-os SSD-khez képest ugyanis jelentős gyorsulást ígér. Szekvenciális olvasásban 103 százalékos lehet az ugrás, amellyel a meghajtó megközelítheti a 14 GB/s-os átviteli értéket. Írásban szokás szerin kisebb ugrásra lehet számítani, habár a 67 százalékos javulással elért 7 GB/s nem nevezhető éppen szerénynek.

kioxia_gen5

Az I/O teljesítményben is komoly lehet az előrelépés: míg véletlenszerű olvasásban 79 százalékos lehet a javulás, írásban 76 százalékról beszélt a Kioxia, vegyes műveleteknél pedig 50 százalékról szólt a fáma. Végül, de nem utolsó sorban a késleltetés is javul: olvasásnál 22 százalékkal csökkenhet az érték, írásnál pedig 50 százalékkal, 10 mikroszenkundumra mérséklődhet a késleltetés.

A Kixoiának lesz még ideje finomhangolni fejlesztését, a PCI Express 5.0-t támogató első szerverplatform ugyanis csak valamikor a jövő év második negyedévében kerülhet piacra az Intel jóvoltából. A Sapphire Rapids kódnéven futó processzora minden téren számottevő előrelépést jelenthet majd az aktuális generációhoz képest. Az új mikroarchitektúrának hála tovább növekszik az IPC, tovább emelkedik a magszám, illetve a szerverpiacon elsőként megjelenik a DDR5 és a PCIe Gen5 támogatása.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról