Szerző: Koi Tamás

2021. október 21. 10:49

Megelégelte a brit versenyhatóság, hogy ignorálja a Facebook

Nem nyújtott elégséges tájékoztatást a Giphy felvásárlásának jóváhagyatási folyamata során a Facebook a brit versenyhatóságnak, a szervezet ezért kemény hangú bírálat mellett 70 millió dollárnak megfelelő angol fontra büntette a közösségi óriást.

A brit versenyjogi hatóság megelégelte, hogy nem kap kellő tájékoztatást a Facebooktól a Giphy felvásárlása kapcsán zajló hatósági vizsgálatot kísérő előírások teljesítése kapcsán, ezért többszöri figyelmeztetés után 70 millió dollárnak megfelelő bírságot szabott ki az amerikai cégre. A Comptetition and Markets Authority (CMA) kemény hangú közleményben bírálta a közösségi óriást, leszögezve, hogy egyetlen cég sem tekintheti magát törvények felett állónak.

A brit versenyjog és a Facebook viszonya a Giphy nevű animált GIF-szolgáltató felvásárlásának engedélyeztetési procedúráját kísérve mérgesedett el - a mintegy 400 millió dollár értékű üzletet 2020-ban jelentették be a felek, illetve ekkor kezdődtek meg az ilyenkor szokásos összefonódási vizsgálatok a versenyjogi szervek részéről. 

giphill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A CMA idén augusztusban hozta nyilvánosságra vizsgálatának előzetes eredményeit, mely a legkevésbé sem volt kedvező az üzlet sikerét illetően. Az illetékes brit hatóság arra jutott, hogy az akvizíció sérti, valamint korlátozza a közösségi platformok közötti versenyt. A konklúzió szerint a közösségi oldal bárkitől megtagadhatja a Giphy használatát, vagy azért cserébe felhasználói adatokat kérhet olyan nagy konkurenseitől, mint a TikTok, a Twitter, vagy épp Snapchat. A hatóság szerint ezzel csak még nagyobbra nőhetne a Facebook már amúgy is tetemes piaci ereje és befolyása.

A versenyhatóság a 70 millió dolláros büntetést azért szabta ki, mert álláspontja szerint a Facebook nem volt együttműködő a vizsgálat során, és a CMA többszöri felszólítására sem bocsátott rendelkezésre olyan adatokat, melyek azt bizonyítják, hogy a vizsgálat ideje alatt a két cég egymás konkurenseként lett volna jelen a piacon.

A Facebook az ügyben két bírósági kérelmet is beadott, majd mind a kettőt elbukta, a CMA szerint ez, illetve a felszólításokat követő bírság arra figyelmeztet, hogy egyetlen cég sem képzelheti magáról, hogy a törvények felett áll.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról