Szerző: Koi Tamás

2021. október 18. 10:10

Szingapúr beszállt a kelet-európai mobilbizniszbe

Részben szingapúri tulajdonba került a legnagyobb kelet-európai toronycég, a PPF Csoport kezében lévő CETIN, mely négy országban, köztük Magyarországon rendelkezik aktív és passzív mobilinfrastruktúra-elemekkel.

Eladta a CETIN Csoport 30%-át a cseh tulajdonos, a PPF Csoport, ezzel bebizonyosodott, hogy a legnagyobb kelet-európai toronycég komoly lehetőséget kínál a befektetők számára. A vevő az egyik legnagyobb szingapúri befektetési alap, a negyven országban jelen lévő GIC lett, mely pontosan meg nem határozott összegért cserébe juthatott hozzá a CETIN kisebbségi tulajdonához.

A CETIN története a cseh piacról indulva bontakozott ki régiós szintűvé, miután a PPF Csoport 2018-ban megállapodott a Telenorral a társaság négy leányvállalatának felvásárlásáról. Az üzlet nyomán a PPF 100%-os tulajdonába került a Telenor Magyarország, a Telenor Montenegro, a Telenor Szerbia és a Telenor Bulgária.

cell-tower-1000x668

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az infrastruktúra-cég már 2015. óta tulajdonosa az O2 Csehország mobilhálózati infrastruktúrájának, tavaly nyártól pedig ugyanerre a mintára épülve az új piacokon (kivéve Montenegrót) is létrejöttek a helyi CETIN-leányvállalatok.

Ezekben a PPF volt eddig az egyedüli tulajdonos, leszámítva Magyarországot, ahol az Antenna Hungária Telenor Magyarországban képviselt 25%-os tulajdonhányada továbböröklődött a CETIN Hungary Zrt.-be is.

A PPF korábban számításba vette annak a lehetőségét, hogy több más versenytárshoz, így a Vodafone-ból kivált Vantage Towershez hasonlóan tőzsdére viszi toronycégét - azt egyelőre nem tudni, hogy ez a terv az új tulajdonos mellett is életben marad-e. Marek Slacik, a PPF Csoport távközlési szervezetének vezetője néhány héttel ezelőtt a HWSW-nek adott interjújában aláhúzta, hogy az infrastruktúra-cégek szerepe az 5G-s korszakban jelentős mértékben felértékelődhet, mivel az operátoroknak minden korábbinál nagyobb mennyiségű adatforgalmat kell tudniuk kezelni megfelelő szolgáltatásminőség fenntartása mellett.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 13:53

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.