Szerző: Koi Tamás

2021. október 18. 10:10

Szingapúr beszállt a kelet-európai mobilbizniszbe

Részben szingapúri tulajdonba került a legnagyobb kelet-európai toronycég, a PPF Csoport kezében lévő CETIN, mely négy országban, köztük Magyarországon rendelkezik aktív és passzív mobilinfrastruktúra-elemekkel.

Eladta a CETIN Csoport 30%-át a cseh tulajdonos, a PPF Csoport, ezzel bebizonyosodott, hogy a legnagyobb kelet-európai toronycég komoly lehetőséget kínál a befektetők számára. A vevő az egyik legnagyobb szingapúri befektetési alap, a negyven országban jelen lévő GIC lett, mely pontosan meg nem határozott összegért cserébe juthatott hozzá a CETIN kisebbségi tulajdonához.

A CETIN története a cseh piacról indulva bontakozott ki régiós szintűvé, miután a PPF Csoport 2018-ban megállapodott a Telenorral a társaság négy leányvállalatának felvásárlásáról. Az üzlet nyomán a PPF 100%-os tulajdonába került a Telenor Magyarország, a Telenor Montenegro, a Telenor Szerbia és a Telenor Bulgária.

cell-tower-1000x668

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az infrastruktúra-cég már 2015. óta tulajdonosa az O2 Csehország mobilhálózati infrastruktúrájának, tavaly nyártól pedig ugyanerre a mintára épülve az új piacokon (kivéve Montenegrót) is létrejöttek a helyi CETIN-leányvállalatok.

Ezekben a PPF volt eddig az egyedüli tulajdonos, leszámítva Magyarországot, ahol az Antenna Hungária Telenor Magyarországban képviselt 25%-os tulajdonhányada továbböröklődött a CETIN Hungary Zrt.-be is.

A PPF korábban számításba vette annak a lehetőségét, hogy több más versenytárshoz, így a Vodafone-ból kivált Vantage Towershez hasonlóan tőzsdére viszi toronycégét - azt egyelőre nem tudni, hogy ez a terv az új tulajdonos mellett is életben marad-e. Marek Slacik, a PPF Csoport távközlési szervezetének vezetője néhány héttel ezelőtt a HWSW-nek adott interjújában aláhúzta, hogy az infrastruktúra-cégek szerepe az 5G-s korszakban jelentős mértékben felértékelődhet, mivel az operátoroknak minden korábbinál nagyobb mennyiségű adatforgalmat kell tudniuk kezelni megfelelő szolgáltatásminőség fenntartása mellett.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.