Szerző: Koi Tamás

2021. október 15. 13:33

Tovább bombázzák a Honort

Marco Rubio vezetésével több republikánus képviselő jegyzéket juttatott el csütörtökön a Biden-adminisztrációnak, azt kérve az elnöktől, hogy a Huaweihez hasonlóan tegye feketelistára a kínai cégből tavaly év végén kivált Honort.

Továbbra is ott lebeg Damoklész kardja a Huaweiből tavaly novemberben kivált, eredetileg fiatalokat célzó, megfizethető(bb) okostelefonokat kínáló Honor feje felett. A cég eddig megúszta az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásait, ám republikánus képviselők egy csoportja most újfent azt kéri az elnöktől, hogy a Honort kezelje az egykori anyavállalattal, a Huawei-jel egy lapon.

A képviselők által aláírt jegyzék szerint a Honort a kínai kormány arra használja, hogy hozzáférjen azokhoz az amerikai technológiákhoz, melyektől a Huawei-t elvágták, a cég leválasztása a Huaweiről pedig csupán egy trükk volt, amivel a kínaiak kikerülhettek az ameriai szankciók hatálya alól.

honor_magic3_launch

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A képviselők szerint az ominózus Entity Listet, vagyis a nemkívánatos személyek és cégek listáját fenntartó kereskedelmi minisztérium azzal, hogy nem lép fel azonnal a Honorral szemben, veszélyes precedenst teremthet, azt üzenve hogy az autoriter rezsimek hasonló manővereivel szembeni fellépésre az USA-nak nincs eszköze illetve akarata.

A mostani már a második alkalom, hogy republikánus képviselők a Honor elleni fellépésre szólítják fel az illetékes amerikai kormányhivatalokat. Augusztusban a Kongresszus külügyi bizottságának republikánus tagjai szintén arra hívták fel a kereskedelmi minisztérium figyelmét, hogy a Honor leválasztása csak egy trükk volt, melynek célja, hogy az amerikai technológiákat átjátsszák a Huawei részére. 

Szeptember második felében a Honor feketelistára kerülése kapcsán a védelmi minisztérium, az energiaügyi minisztérium, a kereskedelmi minisztérium és a külügyminisztérium képviselői szavaztak - előbbi kettő a cég listára kerülése mellett, utóbbi kettő ellene. Vagyis patthelyzet alakult ki, ami ugyanakkor távolról sem feloldhatatlan, hiszen jöhet még egy második körös szavazás a politikai kinevezettekkel, majd ha ez sem vezet eredményre, Joe Biden egy személyben dönthet a Honor sorsáról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról