Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 13. 12:19

Lassulóban a PC-piac növekedése

Egészséges ütemben növekszik tovább a PC-piac, habár az elmúlt pár negyedévben tapasztalt óriási bővülés már a múlté.

Az idei második negyedévben 13,2 százalékot a nőtt a leszállított PC-k darabszáma - derül ki az IDC legújabb kutatásából. Az OEM gyártók összesen közel 83,6 millió darab konfigurációt szállítottak le, ami egészséges növekedésnek tekinthető az egy évvel korábbi 73,9 millióhoz viszonyítva. A piacvezető három vállalat sorrendje nem változott, a bővülésből azonban eltérő mértékben tudtak profitálni az egyes gyártók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IDC szerint a piac második negyedéves alakulásába nagyban beleszóltak az ellátási problémák. Ez többek között abban mutatkozott meg, hogy az desktop, vagyis asztali PC-k nagyobb gyarapodást produkáltak. A notebookokhoz szükséges különféle sajátságos komponensekből ugyanis hiány alakult ki, amely jelentősen hátráltatta a termelést. Bár a komponensgyártók minden lehetséges eszközzel igyekeztek kielégíteni a ritkán tapasztalható igényeket, számos esetben nem sikerült leszállítani a szükséges volument.

idc_q2_pc

Az elemzés szerint a helyzetet jól használták ki a kisebb, legfeljebb mindössze pár százalékos részesedéssel rendelkező szereplők, amelyek egyedi kiépítéssel és funkciókkal próbáltak utat találni a bomba formában lévő piacon. Mindez azonban nem befolyásolta számottevően az első öt gyártó pozícióját. A lista élén továbbra is a Lenovo áll 23,9 százalékos részesedéssel. Ebben benne van a második negyedévben produkált 14,9 százalékos bővülés is, mellyel együtt kereken 20 millió darab PC-t szállított le a vállalat.

A második helyen a HP áll 22,2 százalékos részesedéssel. Az amerikai cég szerény, mindössze 2,7 százalékos növekedést produkált, ami 18,6 millió darab leszállított konfigurációt jelent. A 16,7 százalékos szelettel a harmadik helyen álló Dell felülmúlva két nagy riválisát 16,4 százalékos gyarapodást produkált, minek hála szinte pontosan 14 millió darab PC-t szállított le. A negyedik helyen osztozkodó Apple és Acer közel azonos, 6,1 milliós mennyiséget értékesített, habár a tajvani cég ezt egy nagyobb, 17,6 százalékos növekedéssel érte el.

Az IDC végül megjegyzi, hogy a piac rövidtávú jövőképe jelenleg vegyes képet fest: Az üzleti és vállalati oldalról biztató jeleket látni, a konzumer piacon viszont ennek épp ellenkezője rajzolódik ki. Az elemzés szerint az otthoni felhasználók oldaláról jelentősen csökkentek (és csökkenni fognak) az igények, a piac ezen része ugyanis az elmúlt nagyjából egy évben telítődött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról