Szerző: Koi Tamás

2021. október 6. 11:55

Óriásit ment a Telegram a Facebook leállása alatt

A piaci erőviszonyokat is megbolygathatja a Facebook hétfői leállása, a Messenger és a WhatsApp konkurensei pedig egyaránt éltek a kínálkozó lehetőséggel.

HIRDETÉS

Bár a Messenger és a WhatsApp erőteljes piaci fölényét aligha veszélyezteti, a Facebook szolgáltatásainak hétfői kimaradása soha nem látott lehetőséget kínált tálcán a személy - személy közti üzenetküldésre és csoportkommunikációra szakosodott konkurensek számára. Az üzemszünet alatt alighanem a Telegram pozíciói erősödtek meg leginkább - a szolgáltatásra hat óra leforgása alatt 70 millió új regisztráció érkezett.

A növekedés ütemét jól érzékelteti, hogy ez a felhasználószám-bővülés arányában 10% feletti a Telegramnál, mely legutóbb idén januárban tett közzé adatot a felhasználói bázis nagyságáról - akkor a platform ötszázmillió aktív felhasználóval rendelkezett. A Telegram esetében a január egyébként szintén kiugróan forgalmasnak számított, már ami az új regisztrációk számát illeti, ráadásul akkor is a WhatsApp megváltoztatott adatvédelmi feltételeivel gigantikus öngólt lövő Facebooknak köszönhette a platform a hirtelen jött népszerűséget.

telegram_app

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Telegram mára a legnépesebb "független" üzenetküldő platformmá vált, ám hosszú út vezetett el a sikerig. A szoftvert 2013-ban adta ki Nyikolaj és Pável Durov, a legnagyobb orosz közösségi oldal, a Vkontakte két alapítója. A szolgáltatás hosszú ideje próbál magához édesgetni minél többet a WhatsApp mintegy kétmilliárd felhasználójából - amire a Facebook hétfőn gyakorlatilag tálcán kínálta a lehetőséget.

Pável Durov saját Telegram-csatornáján közölte, a cég háttérrendszerei állták a hétfői rohamot, bár az amerikai kontinensen egyes funkciók használata esetén lassulást tapasztalhattak a felhasználók.

A Telegram mellett a Signal is az új regisztrációk számának jelentős ugrásáról számolt be, a platform Twitteren közölte, hogy hétfőn "több millió" új felhasználó csatlakozott, bár konkrét számadatot nem tett közzé.

A Rakuten Viber a felhasználók számának változásáról nem közölt konkrétumot, azt ugyanakkor elárulta, hogy a Viber globális szinten általánosságban ötször több aktivitást mért a leállás időszakában, amely később a csúcsidőben elérte a tízszeres növekedést az üzenetküldő alkalmazás felhasználóinak körében. Ezen felül 75 százalékkal nőtt az üzenetváltások száma, a hívások funkció használatában pedig kétszeres aktivitást tapasztaltak a cégnél.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 19:17

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.