Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 4. 14:04

Összeomlott a Google bankszámlás terve

Törölte a Plexként beharangozott banki szolgáltatásainak projektjét a Google.

A Wall Street Journal beszámolója szerint immár biztosan eldöntött, hogy a keresőóriás nem indítja el a tavaly ősszel bemutatott szolgáltatást. A forrás alapján mintegy 400 000 potenciális ügyfél iratkozott fel a várólistára, hiába. Ezzel együtt viszonylag sok időt és pénzt dobott ki az ablakon a Google, amely a projekt kedvéért szinte nulláról építette újra a Google Pay appot, feleslegesen.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A WSJ szerint a bukás közvetlen hátterében a Google Payments divíziójának kvázi összeomlása áll. Ahogy arról a Business Insider még augusztusban beszámolt a csapatból több tucat alkalmazott és vezető távozott az elmúlt pár hónapban, beleértve hét igazgatót és alelnököt. Az összeomlást épp egyik alelnök, Caesar Sengupta indította el, akinek első számú feladata volt az új Google Pay alkalmazás munkálatainak koordinálása.

googplex

A márciusi megjelenést, valamint az alkalmazás korábbi verziójának lelövését követően azonban az indiai szakember a Plex másik szellemi atyjával, Felix Linnel együtt távozott a vállalattól. Ezt megelőzően a gyökeresen megújult, Indiában fejlesztett alkalmazás tömeges elégdetlenséget váltott ki az amerikai piacon, miközben a felhasználóknak nem volt lehetőségük visszaállni a korábbi, kiforrott verzióra. Az új app hiányosságait azóta sem sikerült maradéktalanul pótolni, amely a legfőbb oka annak, hogy a piac nagyobb részén (hazánkban is) még a régi verziót lehet letölteni a Play Store-ból.

A Plexet, illetve az annak megágyazó új Google Pay alkalmazást tavaly novemberben jelentette be a Google. A vállalat akkor azt ígérte, hogy első körben 11 amerikai bankkal együttműködve teszi majd elérhetővé a "mobile-first" számlákat, miközben a GPay appot komoly fintech szolgáltatássá bővíti. A Plexen keresztül folyószámlák és megtakarítási számlák is létrehozhatók lettek volna, a Google korábbi ígérete szerint havidíjak vagy a számlán tárolt összegminimumra vonatkozó megkötések nélkül. Mindeközben az új app a felhasználó egyes bankszámláiból nyert adatok alapján gépi tanulással megtámogatott elemzésekkel igyekezett volna áttekinthetőbbé tenni a költéseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról