:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 7. 13:37

Végre a magyar bankokig is eljutott a Google Pay

Közel két évvel az Apple Pay magyarországi bevezetése után megérkezett a mobilfizetési megoldás androidos konkurense, a Google Pay. Az érintéses fizetésre is alkalmas szolgáltatást a magyarországi bankok közül elsőként a K&H implementálta, amelynek kártyái tegnap óta aktiválhatóak a kompatibilis készülékeken.

Friss közleményében a a pénzintézet kiemeli, hogy a piacvezető okostelefonos rendszer támogatása egy újabb lendületet adhat a bankkártyás, azon belül is a biztonságos, okostelefonos fizetéseknek. "Azt, hogy mi a legjobb fizetési mód, mindig a felhasználó dönti el, egy év alatt meghatszorozódott az érintésmentes mobiltárcahasználók száma, az érintésmentes mobilfizetések száma pedig ötszörösére emelkedett, mely egyértelműen jelzi, hogy az okostelefon zsebre vágja a többi platformot" - mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A K&H Csoport egyébként már 5 éve biztosítja a mobiltárcás fizetést, a K&H 2020 júniusában bevezette az Apple Pay rendszerét, most pedig a hazai bankok sorában elsőként teszi fel a palettára a Google Pay-t. Németh hozzátette: "A bank digitálisan aktív ügyfeleinek száma fokozatosan növekszik, ma már 570 ezren vannak, a Google Pay bevezetésével az okostelefonos kártyás fizetések számának és a forgalmának további jelentős növekedésére lehet számítani."

gpay_stock

A K&H innovációs vezetője továbbá azt is elmondta, hogy a járványhatás is elősegítette a készpénzmentes fizetési megoldások térnyerését. A hivatalos jegybanki adatok szerint 2020-ban az érintős bankkártyák száma 1,1 millióval nőtt, így az összes magyarországi fizetési kártya 92 százalékát adják. Míg a magyarországi kibocsátású kártyákkal a belföldi fizetések száma 7 százalékkal emelkedett, addig a K&H ügyfelei 22 százalékos növekedést értek el a kártyás fizetések tekintetében. A tavalyi év nyertese a mobilbanki szolgáltatás, melyet jól mutat, hogy 2020 decemberében 30 százalékkal növekedett a felhasználók száma, az egy évvel korábbihoz képest, melyek közül többen az idősebb korosztály képviselői, hiszen a 60 év feletti ügyfelek 38 százaléka már online lép kapcsolatba a pénzintézettel.

Ahogy a közlemény első feléből is kiderül, androidra már évek óta léteznek különféle, a Google Pay-hez hasonló mobilfizetési megoldások a magyar ügyfelek számára. Ezek felhasználói élménye azonban jellemzően alulmarad a Google (vagy az Apple) megoldásához képest, a felhasználók rendszeresen panaszkodtak a fizetési folyamat lassúságára, illetve egyéb megbízhatósági problémákra. Ezzel szemben a Google szolgáltatása lényegesen simábban működik, habár a szolgáltatáshoz fejlesztett Google Pay alkalmazás továbbra sem érhető el magyarországi Play Store-ban. Ennek hiányában a felhasználók egyelőre kénytelenek mélyebbre kotorni készülékük menürendszerében (Account Services, vagy Google Fiókszolgáltatások), hogy a kapcsolódó beállításokat módosítsák, vagy az éppen aktív kártyát kicseréljék. A K&H ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint ugyanakkor már csak néhány hét, és a magyar felhasználók számára is elérhető lesz az app, mely az ígéret szerint április végén érkezik meg.

Magyarországi bankként az első, szolgáltatóként nem

Kétségtelen, hogy a magyarországi bankok között a K&H nyerte a Google Pay bevezetésének versenyét (az Apple Pay-t anno az OTP húztba be elsőként), azonban a külföldi illetőségű fintech cégeknek hála már hónapok óta elérhető a szolgáltatás a magyar felhasználók számára is. A leginkább népszerű Revolut mellett a Wise (egykori TransferWise), illetve kártyaaggregátor Curve szolgáltatásaival november óta működik itthon a Google Pay, habár utóbbi kettővel még akadhatnak aktiválási nehézségek.

Mindettől függetlenül üdvözlendő, hogy hosszú idő után lassan a hazai bankok is rálépnek a Google Pay ösvényére, melynek hála tovább nőhet a mobilfizetéses tranzakciók aránya. "A Google Pay érkezése tovább növelheti a mobiltárcák népszerűségét, amelyben jelentős fejlődést látunk a számokban is. 2020 év végén az érintésmentes tranzakcióknak már 8%-a zajlott mobilfizetéssel." – mondta Eölyüs Endre a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 04:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.