Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 29. 12:02

Árfixálás miatt kapott büntetést a Samsung

Versenyellenes magatartásért 40 millió eurós büntetést szabott ki a holland versenyjogi hivatal a Samsungra, amiért a dél-koreai cég éveken keresztül manipulálta a tévék piaci árszintjét.

Éveken át versenyellenes árfixálási gyakorlatot folytatott Hollandiában, ezért a helyi versenyjogi hatóság szerdán ismertetett határozatában 40 millió euró (napi árfolyamon átszámolva körülbelül 14,3 milliárd forint) bírsággal sújtotta a dél-koreai Samsung Electronicsot.

A hivatal határozata szerint a Samsung a klasszikus modellel élve minden tévékészülék esetében meghatározott egy ajánlott fogyasztói árat, amit ugyanakkor a versenyhatóság vizsgálatai alapján erősen ajánlott volt tartani. A vizsgálat során kiderült, hogy a dél-koreai multi folyamatosan nyomást gyakorolt azokra a kereskedőkre, melyek az ajánlott fogyasztói árakhoz képest olcsóbban adták a cég tévékészülékeit, bár az nem derül ki egyértelműen a beszámolókból, hogy milyen retorziókat helyezett kilátásba a cég a renitensekkel szemben.

samsung_tv

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Az árfixálási praktikákba a hét legnagyobb online kereskedő biztosan benne volt, a vizsgálat alapján ezek a cégek az árfigyelési módszereik részeként olykor egymást panaszolták be a Samsungnál, mely mindig közbelépett annak érdekében, hogy az árak ne térjenek el számottevően és túl hosszú ideig az általa ajánlott szinttől. A holland versenyhatóság szerint a multi ezzel megkárosította a fogyasztókat, miután gyakorlata révén csökkent a verseny intenzitása a piacon, illetve a vásárlók tartósan drágábban juthattak csak hozzá az újabb termékekhez.

A Samsung a döntés kapcsán közölte, soha nem gyakorolt nyomást a holland viszonteladókra, így azok tetszés szerint, saját stratégiájuk mentén határozhatták meg a végfelhasználói árakat a tévépiacon. A hatóság szerint ugyanakkor a Samsung ajánlásai jóval túlmutattak az egyszerű ajánlásokon, a cégnek pedig tisztában kellett volna lennie vele, hogy ezzel pontosan milyen hatást gyakorol a végfelhasználói árakra.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 22. 17:21

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.