:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 12. 10:59

Töretlenül hisz a hajtogatásban a Samsung

Évről-évre javít hajlítható kijelzős okostelefonjainak mechanikáján a Samsung, emellett a készülékek lassan kezdenek az átlagos halandók számára is hozzáférhetők lenni. Legalábbis ezt sugallta a dél-koreai gyártó szokásos nyári bemutatója, a Galaxy Unpacked, ahol az új Note modellek helyett a várakozásoknak megfelelően bemutatkozott a cég hajlítható kijelzős okostelefon-szériáinak két újdonsága.

Kitart a Samsung amellett, hogy az egyelőre nem túl acélos fejlesztői támogatás dacára az összehajtható okostelefonoknak igenis van létjogosultságuk és jövőjük. A cég az idén nyári Galaxy Unpacked bemutatóján ezt két új csúcsmodellel támasztotta alá, a várakozásoknak megfelelően bemutatkozott a Galaxy Z Fold 3 és Z Flip 3 - csúcskategóriás Note phablet-család tehát nem kap idén vérfrissítést.

HAJTÁS, PAJTÁS!

A Samsung a Note széria újabb tagja helyett a függőleges síkon összehajtható Z Fold 3-at szánja a kreatív profiknak. A készülék a tavaly bemutatott Z Fold 2-höz rendkívül hasonló, ám a motorháztető (illetve a kijelző) alatt a gyártó számos változást eszközölt elsősorban azért, hogy az efféle megoldások achilles-sarkának tekintett mechanikát és a mechanikai védelmet úgy általában megerősítse.

A 7,6 hüvelykes képátlójú, 2208x1768 pixel felbontású, 120 Hz-es panel új, megerősített mechanikai védelmet kapott (Gorilla Victus), mely a Samsung szerint 80 százalékkal erősebb, mint az elődmodellnél használt megoldás. A mérnökök megerősítették a zsanért is, mely az új alumíniumötvözetnek köszönhetően 10 százalékkal lett erősebb a régebbi mechanikánál. A gyártó emellett IPX8-szintű vízállóságot ígér az új modellnél, vagyis a készülék akár 1 méteres vízmélységen túl is működőképes maradhat 30 percig.

galaxyzfold3_5g_spen_phantomblack
forrás: samsung

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Z Fold 3 további két (pontosabban három) újdonsága, hogy a készülék immár stylusszal is használható, a gyártó két típust is kínál a készülék mellé, az 50 dolláros listaáron érkező S Pen Fold Edition és a kétszer ennyibe kerülő S Pen Pro egyaránt külön megvásárolható tartozék. Az eszközök érdekessége, hogy a fejük kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy hosszú távon se lehessen velük kárt tenni az érzékeny kijelzőben.

További érdekessége a modellnek, hogy a Samsung kínálatában elsőként kijelző alatti szelfikamerát kapott, a 4 megapixeles képrögzítő helye ugyanakkor így is felfedezhető a kijelző felső peremének jobb oldalán.

A Galaxy Z Fold 3 csúcsmodellhez passzoló további komponenseket kapott, így a Samsung újdonságába egy Qualcomm Snapdragon 888 rendszerhip került 12 GB rendszermemória társaságában. A készülék 256 GB és 512 GB tárhellyel egyaránt elérhető lesz, méghozzá elődjénél 200 dollárral olcsóbban, 1800 dollárért.

A Samsung hajtogatható okostelefon-szériájának másik tagja, a Z Flip is megújult, melynek ugyan nem volt hivatalosan 2-es változata, az újdonság ennek ellenére a Z Flip 3 nevet viseli. 

galaxyzflip3_5g_cream
forrás: samsung

Akárcsak a drágább, függőlegesen félbehajtható modell esetében, úgy a horizontálisan hajló modellnél is megújult, megerősödött a kijelző és a mechanika védelme, így a keret és a zsanér szintén 10 százalékkal, míg a Gorilla Glass "üveg" 50 százalékkal lett erősebb, mint az előző modellnél alkalmazott megoldások.

A Z Flip 3 esetében a legszembeötlőbb változás az összecsukott állapotban használható külső kijelző méretének jelentős megnövekedése, mely így ténylegesen használható, illetve több funkcióra használható, mint elődje. A Z Flip előző generációján lévő 1,1 hüvelykes külső kijelzőt 1,9 hüvelykre cserélte a Samsung, vagyis a hasznos kijelzőterület a négyszeresére nőtt az újdonság esetében. A kijelzőket érintő további újdonság, hogy a belső, összehajtható panel immár itt is képes 120 Hz-es képrfrissítésre.

A Samsung Galaxy Z Flip 3-ba szintén csúcskategóriás modellhez méltó komponensek kerülnek. A Qualcomm Snapdragon 888 rendszerchip mellé ezúttal 8 GB rendszermemória és 128 vagy 256 GB háttértár kerül. Az újdonság ez esetben is kedvezőbb árcédulával kerül a boltokba, mint elődje, így a Galaxy Z Flip 3 ajánlott fogyasztói ára 1000 dollár lesz, vagyis 200 dollárral kerül kevesebbe az új modell, mint a Galaxy Z Flip 5G.

ÓRÁSMESTER

Végezetül az eseményen bemutatkozott a viselhető Samsung eszközök kínálatának új ékköve, a Galaxy Watch 4, mely a korábbi bejelentéseknek megfelelően a Tizen helyett immár Wear OS-t futtat, igaz, a felület egyelőre sokkal inkább emlékeztet a korábbi, tizenes időkre.

galaxy_watch4_main5
forrás: samsung

A Galaxy Watch 4-be új BioActive-szenzor kerül, mely képes immár a testzsír százalék kijelzésére is, emellett modernebb gyártástechnológiával készülő processzor és több memória is kerül az órába.

A Galaxy Unpacked bemutatója az új fülhallgató, a Galaxy Buds 2 leleplezésével zárult. Az újdonság könnyebb és kisebb, mint a széria korábbi ásza, a Galaxy Buds+, emellett aktív zajszűrő áramkört is kapott. Az új vezeték nélküli fülhallgató 150 dolláros fogyasztói áron kerül a boltokba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.