Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 27. 14:25

A Xiaomi szerint erősen sántít a litván jelentés

Független szakértő bevonásával vizsgálja a litván kiberbiztonsági hatóság nemrég közzétett jelentésében foglaltakat, illetve határozottan vitatja azok egy részének valóságtartalmát a kínai Xiaomi.

Noha komolyan veszi az abban foglalt állításokat, a litván kormány alá tartozó kiberbiztonsági ügynökség nemrég közzétett jelentésének számos pontjában foglalt állításokat határozottan cáfolja a kínai Xiaomi, mely mostanra Európa legnagyobb okostelefon-gyártója lett, legalábbis az eladott készülékek darabszámát illetően.

A cég hétfőn kiadott sajtóközleményében részletesebben reagált a litván kormányszervezet múlt héten kiadott jelentésében foglaltakra, illetve a litván védelmi minisztérium azzal kapcsolatban közzétett álláspontjára. Ebben a minisztérium illetékese konkrétan arra buzdította az ország lakosságát, hogy ha kínai okostelefonnal rendelkeznek, amilyen hamar csak lehet, szabaduljanak meg attól, illetve ne vegyenek kínai gyártótól származó készüléket a jövőben.

xiaomi_5g_phone

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A jelentés kiemelten foglalkozik a piacvezető gyártóval, a Xiaomivel, melynek egyes típusai állítólagosan cenzúrázzák a felhasználók által közzétett tartalmakat, és bár ez az opció ki van kapcsolva az Európai Unióba szánt modellekben, az távolról, a felhasználó tudta nélkül aktiválható. 

A vállalat hétfőn közzétett részletes állásfoglalásában leszögezte, a cég sem a jelenben egyetlen alkalommal sem korlátozta vagy lehetetlenítette el az okostelefonok használóinak bármilyen tevékenységét, legyen az internetes keresés, hívás, internetes böngészés, vagy egy harmadik fél által biztosított szoftver használata.

A Xiaomi álláspontja szerint a félreértést az okozhatta, hogy a jelentés a cég reklámok szűréséért felelős szoftverére utal, amely bizonyos korlátok között képes a készülékekre érkező fizetett és push hirdetések kezelésére az olyan Xiaomi applikációkon belül, mint amilyen a Mi Video és a Mi Browser. Ezeket arra lehet felhasználni, hogy megvédjék a felhasználókat a számukra sértő vagy ártalmas tartalmaktól, például pornográf, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmaktól és az olyan hivatkozásoktól, amelyek a helyi felhasználók számára sértő vagy ártalmas tartalmakat közvetíthetnek.

A kínai gyártó emellett reagált az adatkezeléssel kapcsolatos állításokra is, kijelentve, hogy teljes mértékben megfelel a GDPR minden előírásának, ideértve a végfelhasználói adatkezelésre, adatfeldolgozásra, és adattovábbításra vonatkozó követelményeket is. A közlemény hozzáteszi, a személyes adatok felhasználását a Xiaomi mindig a végfelhasználó jóváhagyásától tesszi függővé, és mindig megfelel a helyi vagy nemzetközi, valamint az Európai Unió és tagállamaiban alkalmazott jogszabályi előírásoknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról