Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 23. 10:33

30 terabájtos HDD-n dolgozik a Seagate

Aktívan fejleszti a 30 terabájtos merevlemezét a Seagate, amely nagyjából másfél év múlva dobhatja piacra a terméket.

Gianluca Romano, a vállalat pénzügyi igazgatója állítja, gőzerővel dolgoznak a 30 terabjtos modellen, amelynek döntő szerepet szánnak a termékportfólióban. A 2023-ra datált termék a Seagate második generációs HAMR technológiáját alkalmazza majd, melynek hála a korábbinál lényegesen gyorsabban lehet növelni a diszkek kapacitását.

A HAMR a hagyományos hordozórétegnél stabilabb mágneses jellemzőkkel bíró felületet írás előtt lézerrel felmelegítik, majd ezután írják rá az adatokat. A lézer csupán az írandó bitek tárolására szolgáló területeket melegíti fel, amely az írás után lehűlve stabilizálja a rögzített mágneses jelet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az eljárás kísértetiesen hasonlít a magnetooptikai meghajtókban használt technológiára, ám amíg az MO meghajtók esetében az olvasás is a lézer és egy optikai szenzor segítségével történik, a HAMR a mai merevlemezekben használatos olvasófejet használ az adatok olvasására, így a meglevő technológiákat és tapasztalatokat újra lehet hasznosítani, és az előállítása sem túlságosan költséges, habár a gyártási folyamathoz bizonyos helyeken komolyabban hozzá kell nyúlni.

hamr-actuator-and-disks

A Seagate mindössze néhány hónapja kezdte el szállítani az első generációs HAMR-re épülő termékeit. A 20 terabájtos merevlemezt első körben a kiemelt nagyvállalati partnerek kapták meg. A termék PMR technológiát alkalmaz, melynek hála várhatóan nem lehet panasz az írási teljesítményre. A Seagate ugyanakkor már dolgozik az átlapolásos rögzítést alkalmazó SMR verzión, amely várhatóan jövőre kerülhet piacra, a nagy felhőszolgáltatók örömére.

A Seagate pénzügyi igazgatójának szavai alapján a 20 terabájtos modellnél komolyabb üzleti szerepet kaphat majd a szóban forgó 30 terás fejlesztés, amit a tervek szerint lényegesen nagyobb volumenben terveznek gyártani. A vállalat tervezi szerint a HAMR-nek hála 2026-ban már 50 terabájtos meghajtókat is kínálna.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.