Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 17. 11:48

Továbbra is a Seagate uralja a merevlemezek piacát

A merevlemezek piacának második negyedéves állapotáról közzétett kutatás szerint a Western Digital egyre közelebb kerül ősi riválisához.

A Trendfocus adatai szerint a Seagate 41,8, a Western Digital pedig 37,4 százalékos részesedéssel rendelkezik, miközben a harmadik helyezett Toshiba 20,8 százalékos szeletet tudhat magáénak. A Seagate és a WDC között már csupán 4,4 százalékpontos a különbség, köszönhetően az előbbi szereplő kiugró növekedésének. A kutatás alapján a Western Digital egyetlen negyedév leforgása alatt 9,2 százalékkal gyarapította részesedését, miközben a Seagate csupán 2,3 százalékkal tudott növekedni, amit még a Toshiba is felülmúlt a maga 3,2 százalékával. Az átlagkapacitást tekintve a WDC már a Seagate előtt jár (6,13TB vs 5,67TB).

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elemzés további része alátámasztja a gyártóktól származó pénzügyi jelentésekből kinyerhető információkat. Eszerint a kliens PC-kbe szánt merevlemezek száma tovább apadt. A csökkenés 4,5 százalékos volt, amely a notebookos termékek 6,9, illetve az asztali PC-s HDD-k 1,2 százalékos mérséklődéséből áll össze. Ezzel együtt a három gyártó 33,4 millió darab kliensekhez készített merevlemezt szállított le a második negyedévben, amelyek összkapacitása elérte a 67,3 exabájtot.

exos

A PC-kkel szemben a nagyvállalati termékek piaci valósággal szárnyal. A különféle enterprise modellekből 22,75 millió darabot szállítottal le a gyártók, amely 22,75 százalékos növekedést jelent. A nagyvállalati termékek összkapacitása ezzel elérte 247,6 exabájtot, amely a kliensekbe szánt modellek értékének közel 3,7-szerese, 32 százalékkal alacsonyabb darabszám mellett.

A piaci legkisebb szeletét a szórakoztató elektronikai termékekbe szánt HDD-k jelentik. A számok alapján ezek méretszabványtól függően szerepeltek. A nagyobb, 3,5 hüvelykes termékekre határozottan, mintegy 19,8 százalékkal nőtt az igény, miközben a kisebb, 2,5 hüvelykes modellek iránt már 7,5 százalékkal csökkent, minden bizonnyal az SSD-k folyamatos térhódítása miatt. Ezzel az úgynevezett "CE" termékekből 11,23 millió darabot szállítottak le 34,6 exabájt összkapacitásban.

Az elemzés megjegyzi, hogy a gyártók jelenleg nem mernek pontosabb predikciókba bocsátkozni. A bizonytalanság mögött a Chia kriptodeviza áll, amely mindenkori árfolyamától függően, gyorsan és jelentősen képes befolyásolni a különféle merevlemezek iránti piaci igényt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról