Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 10. 14:29

Hamarosan ármérséklődés kezdődhet a memóriapiacon

A TrendForce legfrissebb felmérése alapján októbertől ármérséklődés kezdődhet a DRAM-piacon.

Több negyedévig tartó áremelkedést követően ismét mérséklődhetnek az árak a memóriák piacán. A TrendForce szerint az idei utolsó negyedévben átlagosan 5 százalékkal csökkenhetnek a különféle DRAM-ok nagykereskedelmi árai. A piackutató szerint a háttérben a nagy OEM gyártók csurig töltött raktárkészletei, valamint a járvány miatti korlátozások enyhítése áll. Utóbbi miatt várhatóan csökken a notebookok iránti, továbbra is kiugró igény, melynek hatása a globális DRAM-felhasználásban is élesen megmutatkozhat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A TrendForce kutatása alapján a memóriamodulokat forgalmazó cégek máris elkezdték az árak csökkentését. A háttérben a már említett magas raktárkészlet áll, amit jelen helyzetben is az árak mérséklésével igyekeznek orvosolni az egyes piaci szereplők. A gyártók ugyanis az év első felében gyakorlatilag az összes elérhető DRAM-ot felvásárolták, elejét véve az esetleges készlethiánynak. A piaci igények a második negyedév során, április környékén tetőztek, amikor a PC-khez gyártott különféle DRAM-ok ára mintegy 25 százalékkal ugrott meg.

dram

A harmadik negyedévre fordulva elsősorban az OEM-ek és a memóriagyártók közötti elhúzódott alkudozás miatt nőttek tovább az árak, habár az emelkedés mértéke és a leszállított kapacitás egyaránt elmaradt a második negyedévben regisztrált értékektől. Ekkor, vagyis június végén a nagy OEM-ek 8-10 hétre elegendő raktárkészlettel rendelkeztek. A TrendForce szerint az elmúlt nagyjából két hónapban viszonylag kevés chipet használtak el a gyártók, azért bizonyos szereplők már 12 hétre, vagyis közel három hónapra elegendő készlettel rendelkeznek. Mindez rátehet egy lapáttal az utolsó negyedévre prognosztizált ármérséklődésre, amely ezzel végül akár 5 százaléknál is magasabb lehet.

A TrendForce részletesebb prognózisa alapján a különféle PC-k, illetve azon belül is a Chromebookok értékesítése csökkenhet majd számottevően az utolsó negyedévben. Mindezt az otthoni munkavégzés, illetve a távoktatás arányának további várható csökkenésére alapozzák a piackutatók, amely kihatással lesz a különféle notebookok értékesítésére.

A kutatás szerint a rendszermemóriának használt DRAM-ok mellett a videókártyákhoz használt GDDR chipek árára is hatással lehet a kialakult helyzet. A VGA-k iránti igény az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent, aminek hátterében bányászláz csitulása áll. A TrendForce szerint az mérséklődésből csak a szerverekbe és az okostelefonokba szánt memóriák maradhatnak ki, amelyek ára legfeljebb minimális mértékben változhat majd az utolsó negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról