Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 10. 14:29

Hamarosan ármérséklődés kezdődhet a memóriapiacon

A TrendForce legfrissebb felmérése alapján októbertől ármérséklődés kezdődhet a DRAM-piacon.

Több negyedévig tartó áremelkedést követően ismét mérséklődhetnek az árak a memóriák piacán. A TrendForce szerint az idei utolsó negyedévben átlagosan 5 százalékkal csökkenhetnek a különféle DRAM-ok nagykereskedelmi árai. A piackutató szerint a háttérben a nagy OEM gyártók csurig töltött raktárkészletei, valamint a járvány miatti korlátozások enyhítése áll. Utóbbi miatt várhatóan csökken a notebookok iránti, továbbra is kiugró igény, melynek hatása a globális DRAM-felhasználásban is élesen megmutatkozhat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A TrendForce kutatása alapján a memóriamodulokat forgalmazó cégek máris elkezdték az árak csökkentését. A háttérben a már említett magas raktárkészlet áll, amit jelen helyzetben is az árak mérséklésével igyekeznek orvosolni az egyes piaci szereplők. A gyártók ugyanis az év első felében gyakorlatilag az összes elérhető DRAM-ot felvásárolták, elejét véve az esetleges készlethiánynak. A piaci igények a második negyedév során, április környékén tetőztek, amikor a PC-khez gyártott különféle DRAM-ok ára mintegy 25 százalékkal ugrott meg.

dram

A harmadik negyedévre fordulva elsősorban az OEM-ek és a memóriagyártók közötti elhúzódott alkudozás miatt nőttek tovább az árak, habár az emelkedés mértéke és a leszállított kapacitás egyaránt elmaradt a második negyedévben regisztrált értékektől. Ekkor, vagyis június végén a nagy OEM-ek 8-10 hétre elegendő raktárkészlettel rendelkeztek. A TrendForce szerint az elmúlt nagyjából két hónapban viszonylag kevés chipet használtak el a gyártók, azért bizonyos szereplők már 12 hétre, vagyis közel három hónapra elegendő készlettel rendelkeznek. Mindez rátehet egy lapáttal az utolsó negyedévre prognosztizált ármérséklődésre, amely ezzel végül akár 5 százaléknál is magasabb lehet.

A TrendForce részletesebb prognózisa alapján a különféle PC-k, illetve azon belül is a Chromebookok értékesítése csökkenhet majd számottevően az utolsó negyedévben. Mindezt az otthoni munkavégzés, illetve a távoktatás arányának további várható csökkenésére alapozzák a piackutatók, amely kihatással lesz a különféle notebookok értékesítésére.

A kutatás szerint a rendszermemóriának használt DRAM-ok mellett a videókártyákhoz használt GDDR chipek árára is hatással lehet a kialakult helyzet. A VGA-k iránti igény az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent, aminek hátterében bányászláz csitulása áll. A TrendForce szerint az mérséklődésből csak a szerverekbe és az okostelefonokba szánt memóriák maradhatnak ki, amelyek ára legfeljebb minimális mértékben változhat majd az utolsó negyedévben.

a címlapról