Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 14. 12:04

A korábbinál kisebb mértékben nőnek a memóriaárak

A korábban vártnál szerényebb mértékben, átlagosan mindössze 3-8 százalékkal nőhetnek a különféle DRAM chipek árai - derül ki a TrendForce friss előrejelzéséből.

A piackutató részletes prognózisa szerint jelenleg különféle nagy gyártók az átlagosnál nagyobb DRAM-készlettel rendelkeznek, ezért az előző negyedévekben látottaknál kisebb megrendelések érkeznek a chipgyártókhoz. A felhalmozott készlet oka, hogy vásárlók az első félévben igyekeztek a lehető legtöbb chipet beszerezni a globális félvezetőhiány miatt. Időközben azonban több piacon is mérséklődött a DRAM-okat alkalmazó termékek iránti igény (pl. PC-piac), ezért most a vártnál lassabban apadnak a készletek. A piackutató szerint a nagyobb gyártók jelenleg 8-10 hétre elegendő DRAM-mal rendelkeznek.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Mindez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a harmadik negyedében stagnálnának az árak. A TrendForce az aktuális időszakra átlagosan 3-8 százalékos emelkedést vár, amely ugyanakkor lényegesen szerényebb az előző negyedévre mért 18-23 százaléknál. A kutatás szerint a legkisebb mértékben a PC-khez szükséges DDR4-es chipek ára emelkedik, amely termékek 3-8 százalékkal lehetnek drágábbak. A TrendForce szerint ennél nagyobb mértékben, 8-13 százalékkal emelkedik a DDR3-as chipek ára, köszönhetően a termelés egyre csökkenő volumenének. Hasonló mértékben, tehát ugyancsak 8-13 százalékkal nőnek az elsősorban videókártyákhoz szükséges különféle GDDR chipek árai, élen a legújabb generációt jelentő GDDR6-tal.

gddr6

A PC-khez szükséges chipeknél nagyobb, 8-10 százalékos mértékben nőnek a szerverekhez szüksége DRAM chipek árai. A kutatás szerint bár a nagy amerikai és kínai gyártók kellő mennyiségű, legalább 8 hétre elengedő készlettel rendelkeznek, néhány kisebb (tier 2-es) gyártó nem rendelkezik kellő mennyiséggel. Utóbbihoz hozzájön, hogy a nagy memóriagyártók (Samsung, SK Hynix, and Micron) szerveres DRAM készlete jelenleg limitált, amely ugyancsak az áremelkedés mellett szól.

Végül, de nem utolsó sorban az okostelefonokhoz készített DRAM-ok ára is nő, a TrendForce szerint típustól függően 5-15 százalékkal. A piackutató szerint az elmúlt hónapokban csökkent a mobilokhoz szükséges chipek iránti igény, amelynek legfőbb oka a délkelet-ázsiai régiót az elmúlt hetekben elért újabb járványhullám. Ezt látva az okostelefonokat gyártó cégek csökkentették megrendeléseiket. A nagy memóriagyártók erre ugyanakkor gyorsan reagáltak, mérsékelve a chipek termelését, így tartva szinten az árakat. Az elemzés kiemeli a Samsungot, amely az elmúlt hónapokban a Micronhoz képest kisebb mértékben emelte az okostelefonos memóriák árát. A piacvezető gyártó ezt ebben a negyedévben korrigálhatja, amely számottevően hozzájárul a várt, akár 15 százalékos emelkedéshez.

A TrendForce az idei év utolsó negyedévével kapcsolatban az ellátás javulását várja. Mindez röviden annyit tesz, hogy jelen állás szerint az év végén az aktuális 3-8 százalékosnál kisebb emelkedésre lehet számítani.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 00:31

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!