Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 14. 12:04

A korábbinál kisebb mértékben nőnek a memóriaárak

A korábban vártnál szerényebb mértékben, átlagosan mindössze 3-8 százalékkal nőhetnek a különféle DRAM chipek árai - derül ki a TrendForce friss előrejelzéséből.

A piackutató részletes prognózisa szerint jelenleg különféle nagy gyártók az átlagosnál nagyobb DRAM-készlettel rendelkeznek, ezért az előző negyedévekben látottaknál kisebb megrendelések érkeznek a chipgyártókhoz. A felhalmozott készlet oka, hogy vásárlók az első félévben igyekeztek a lehető legtöbb chipet beszerezni a globális félvezetőhiány miatt. Időközben azonban több piacon is mérséklődött a DRAM-okat alkalmazó termékek iránti igény (pl. PC-piac), ezért most a vártnál lassabban apadnak a készletek. A piackutató szerint a nagyobb gyártók jelenleg 8-10 hétre elegendő DRAM-mal rendelkeznek.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Mindez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a harmadik negyedében stagnálnának az árak. A TrendForce az aktuális időszakra átlagosan 3-8 százalékos emelkedést vár, amely ugyanakkor lényegesen szerényebb az előző negyedévre mért 18-23 százaléknál. A kutatás szerint a legkisebb mértékben a PC-khez szükséges DDR4-es chipek ára emelkedik, amely termékek 3-8 százalékkal lehetnek drágábbak. A TrendForce szerint ennél nagyobb mértékben, 8-13 százalékkal emelkedik a DDR3-as chipek ára, köszönhetően a termelés egyre csökkenő volumenének. Hasonló mértékben, tehát ugyancsak 8-13 százalékkal nőnek az elsősorban videókártyákhoz szükséges különféle GDDR chipek árai, élen a legújabb generációt jelentő GDDR6-tal.

gddr6

A PC-khez szükséges chipeknél nagyobb, 8-10 százalékos mértékben nőnek a szerverekhez szüksége DRAM chipek árai. A kutatás szerint bár a nagy amerikai és kínai gyártók kellő mennyiségű, legalább 8 hétre elengedő készlettel rendelkeznek, néhány kisebb (tier 2-es) gyártó nem rendelkezik kellő mennyiséggel. Utóbbihoz hozzájön, hogy a nagy memóriagyártók (Samsung, SK Hynix, and Micron) szerveres DRAM készlete jelenleg limitált, amely ugyancsak az áremelkedés mellett szól.

Végül, de nem utolsó sorban az okostelefonokhoz készített DRAM-ok ára is nő, a TrendForce szerint típustól függően 5-15 százalékkal. A piackutató szerint az elmúlt hónapokban csökkent a mobilokhoz szükséges chipek iránti igény, amelynek legfőbb oka a délkelet-ázsiai régiót az elmúlt hetekben elért újabb járványhullám. Ezt látva az okostelefonokat gyártó cégek csökkentették megrendeléseiket. A nagy memóriagyártók erre ugyanakkor gyorsan reagáltak, mérsékelve a chipek termelését, így tartva szinten az árakat. Az elemzés kiemeli a Samsungot, amely az elmúlt hónapokban a Micronhoz képest kisebb mértékben emelte az okostelefonos memóriák árát. A piacvezető gyártó ezt ebben a negyedévben korrigálhatja, amely számottevően hozzájárul a várt, akár 15 százalékos emelkedéshez.

A TrendForce az idei év utolsó negyedévével kapcsolatban az ellátás javulását várja. Mindez röviden annyit tesz, hogy jelen állás szerint az év végén az aktuális 3-8 százalékosnál kisebb emelkedésre lehet számítani.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 26. 17:27

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.