Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 20. 13:50

Újabb kormányzat ment neki a Google-nek

Visszaélt erőfölényével a Google az indiai mobilpiacon, ahol arra használta befolyását, hogy megakadályozza a gyártók számára, hogy azok más operációs rendszereket is telepíthessenek mobiljaikra.

Újabb kellemetlen versenyjogi következményekkel kellhet szembenéznie a Google-nek a világ egyik legnagyobb okostelefon-piacán, Indiában. Az ázsiai ország versenyjogi hivatala, a CCI által a hétvégén előterjesztett vizsgálati anyag szerint a vállalat visszaélt erőfölényével az okostelefon-szegmensben, ezzel károsítva a versenyt, illetve a fogyasztókat.

A 2019-ben indult, gigászi, 750 oldalas riporttal záródó vizsgálat alapvetése az volt, hogy a Google nem engedte a helyi mobilgyártóknak, hogy az Android egyébként szabadon felhasználható központi komponensére alapozva saját rendszerrel (Android fork) hozzanak forgalomba készülékeket. Ezzel párhuzamosan a cég arra kényszerítette a gyártókat, hogy azok a Google alkalmazásait és teljes ökoszisztémáját előtelepítsék az okostelefonokra.

google_for_india
fotó: reuters

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vizsgálat ezen a ponton kísérteties hasonlóságot mutat a Dél-Koreai versenyhatóság szeptember elején lezárult, 177 millió dollárnak megfelelő büntetési tétel kiszabásával járó eljárásához. 

A dél-koreai versenyhatóság, a Kore Fair Trade Commission (KFTC) feltárta, hogy a Google megakadályozta az androidos mobilgyártókat, hogy más operációs rendszereket (akár forkolt Androidot) telepítsenek okostelefonjaikra, mégpedig úgy, hogy csak az a partner kaphatott Google Mobile Services licencet, mely vállalta, hogy aláírja az úgynevezett "antifragmentációs megállapodást" (angol rövidítése alapján AFA).

Az indiai versenyhatóság vizsgálatának potenciális kimenetele ugyanakkor mind a Google, mind India számára komolyabb téttel járhat. Az indiai piac ugyanis lényegesen nagyobb, jelenleg mintegy 520 millió forgalomban lévő okostelefonnal számolnak a statisztikák az országban, ahol a Google szinte kizárólagos, 98%-os platformdominanciát élvez. 

Az amerikai multi ezzel együtt jelentős befektetője is az országnak, így egy tavalyi ígéret alapján a Google a következő 5-7 évben tízmilliárd dollárral támogatná az indiai digitalizációt. A CCI a mostani eseten kívül legalább két, nagyobb horderejű ügyben vizsgálja a Google-t, így a Google Pay és az Android TV használati feltételei is az indiai hatóság célkeresztjébe kerültek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.