Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 10. 09:40

A Google Asszisztens lehet az EU-s versenyjog új célpontja

Újabb versenyügyi vizsgálat elé nézhet az Alphabet leányvállalata, a Google az Európai Unióban. Az Európai Bizottság versenyjogi szerve ezúttal a Google Asszisztens szolgáltatással kapcsolatos versenykorlátozó magatartást vizsgálja - az ügy kísérteties hasonlóságot mutat a 2018-ban rekord bírsággal végződő, az androidos keresőszolgáltatást vizsgáló uniós eljárással.

Újabb versenyjogi vizsgálat következhet a Google egyik szolgáltatása kapcsán az Európai Unióban. A Bizottság versenyjogi szerve egy idén nyári konzultációt követően azt gyanítja, hogy egyes cégek arra kényszerítik eszközgyártó partnereiket, hogy kizárólagosságot biztosítsanak az általuk fejlesztett asszisztens-szolgáltatásnak.

Ezt követően lépett hírügynökségi jelentések szerint új szakaszába az eljárás, mely azt próbálja kideríteni - és ha a jogsértés később bebizonyosodik, szankcionálni -, hogy a Google az androidos okostelefon-gyártókat szerződéses feltételekkel kényszerítette-e arra, hogy a Google Asszisztens legyen az alapértelmezett asszisztensszolgáltatás az eszközön.

google_assistant

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Bizottság a gyártópartnereknek kiküldött adatgyűjtő felkérésében a Google Asszisztenssel kapcsolatos megegyezések és esetleges háttéralkuk mellett többek közt arra is kíváncsi, hogy a Google az eszköz certifikációs eljárása során él-e bármilyen további exkluzivitási előírással, melyek esetlegesen torzíthatják a versenyt bizonyos piacokon.

Szakértők szerint nem különösebben meglepő, hogy a keresők és a böngészők után most a hangasszisztens-szolgáltatások piacát veszik nagyító alá a versenyjogi testületek, miután ezek a szoftverkomponensek egyre több értékes adatot gyűjtenek a felhasználókról a platformtulajdonosok számára, akik ezért a kisebb versenytársak jogellenes kiszorításától sem riadhatnak vissza.

A mostani ügy - mely 2022 első felében léphet vizsgálati szakaszba - gyakorlatilag egy az egyben tükrözi a Google androidos keresőappja kapcsán indított, majd 2018-ban rekord összegű, 4,34 milliárd eurós bírsággal végződő uniós versenyjogi vizsgálatot. Akkor a Google-t azért marasztalták el, mert az androidos gyártók számára kötelezően előírta a Google kereső telepítését és alapértelmezett használatát a készülékeken.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról