:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 20. 11:11

Képtelen javítani a Windows nyomtatós hibáját a Microsoft

Képtelen tisztességesen kijavítani a Windows nyomtatós biztonsági hibáit a Microsoft. Most épp úgy fest, sikerült betömni az második biztonsági rést, ám ezért cserébe nem működik a hálózati nyomtatás.

A Microsoft még az előző heti patch kedd alkalmával adta ki a CVE-2021-36958 azonosítójú biztonsági hiba javítását. A PrintNightmare néven ismert sebezhetőséget a beszámolók szerint sikeresen tömte a be a Microsoft. A Bleeping Computer cikke alapján immár nem lehet kártékony DLL-t bejuttatni a rendszerbe egy távoli nyomtató telepítése után. Utóbbi segítségével viszonylag könnyen lehetett SYSTEM jogosultsággal futtatni különféle parancsokat az érintett Windows rendszerek alatt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A keddi biztonsági javítás ugyanakkor ismét egy kellemetlen mellékhatással érkezett: felhasználók tucatjai állítják, hogy a hálózati nyomtatók telepítése lehetetlenné vált. A beszámolók szerint a probléma a Windows 10 mellett a Windows Server 2012 R2 és 2016 rendszereket egyaránt érinti. A tapasztalatok alapján a hálózati nyomtatás eltérő hibaüzenetek mellett hiúsul meg: egyesek a 4098 számú figyelmeztetést találták az eseménynaplóban, másoknál pedig a 0x8007011b kóddal ugrik fel egy hiba.

A beszámolók alapján úgy fest, a probléma az összes nagy gyártó hálózati nyomtatóit érinti, élen a HP, a Canon, valamint a Konica Minolta különféle termékeivel, a Type 3 vagy Type 4 meghajtóktól függetlenül. Az adminisztrátorok szerint USB-s csatlakoztatás mellett a hiba nem jelentkezik. Végül, de nem utolsó sorban egybehangzó tapasztalatok szerint a múlt héten megjelent biztonsági javítások eltávolítása után a probléma megszűnik. A Bleeping Computer listája alapján a Windows 10 esetében ez KB5005565 (vagy KB5005566) jelölésű csomagot jelenti.

A Microsoft viszonylag rövid időn belül fut bele ugyanabba a pofonba. A PrintNightmare első, CVE-2021-34527 azonosítójú biztonsági hibájánál ugyancsak hazavágta a nyomtatást a júliusban soron kívül kiadott biztonsági javítás. A KB5004945 számú biztonsági frissítés főként a világ legnagyobb, címkenyomtatókat gyártó cége, a Zebra egyes modelljeinél okozott galibákat. A vállalat akkor azt javasolta, hogy az érintetteknek, hogy a biztonsági javítást és a nyomtatóillesztőt egyaránt távolítsák el, majd rendszergazdai jogosultsággal telepítsék újra az illetsztőprogramot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.