Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 20. 11:11

Képtelen javítani a Windows nyomtatós hibáját a Microsoft

Képtelen tisztességesen kijavítani a Windows nyomtatós biztonsági hibáit a Microsoft. Most épp úgy fest, sikerült betömni az második biztonsági rést, ám ezért cserébe nem működik a hálózati nyomtatás.

A Microsoft még az előző heti patch kedd alkalmával adta ki a CVE-2021-36958 azonosítójú biztonsági hiba javítását. A PrintNightmare néven ismert sebezhetőséget a beszámolók szerint sikeresen tömte a be a Microsoft. A Bleeping Computer cikke alapján immár nem lehet kártékony DLL-t bejuttatni a rendszerbe egy távoli nyomtató telepítése után. Utóbbi segítségével viszonylag könnyen lehetett SYSTEM jogosultsággal futtatni különféle parancsokat az érintett Windows rendszerek alatt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A keddi biztonsági javítás ugyanakkor ismét egy kellemetlen mellékhatással érkezett: felhasználók tucatjai állítják, hogy a hálózati nyomtatók telepítése lehetetlenné vált. A beszámolók szerint a probléma a Windows 10 mellett a Windows Server 2012 R2 és 2016 rendszereket egyaránt érinti. A tapasztalatok alapján a hálózati nyomtatás eltérő hibaüzenetek mellett hiúsul meg: egyesek a 4098 számú figyelmeztetést találták az eseménynaplóban, másoknál pedig a 0x8007011b kóddal ugrik fel egy hiba.

A beszámolók alapján úgy fest, a probléma az összes nagy gyártó hálózati nyomtatóit érinti, élen a HP, a Canon, valamint a Konica Minolta különféle termékeivel, a Type 3 vagy Type 4 meghajtóktól függetlenül. Az adminisztrátorok szerint USB-s csatlakoztatás mellett a hiba nem jelentkezik. Végül, de nem utolsó sorban egybehangzó tapasztalatok szerint a múlt héten megjelent biztonsági javítások eltávolítása után a probléma megszűnik. A Bleeping Computer listája alapján a Windows 10 esetében ez KB5005565 (vagy KB5005566) jelölésű csomagot jelenti.

A Microsoft viszonylag rövid időn belül fut bele ugyanabba a pofonba. A PrintNightmare első, CVE-2021-34527 azonosítójú biztonsági hibájánál ugyancsak hazavágta a nyomtatást a júliusban soron kívül kiadott biztonsági javítás. A KB5004945 számú biztonsági frissítés főként a világ legnagyobb, címkenyomtatókat gyártó cége, a Zebra egyes modelljeinél okozott galibákat. A vállalat akkor azt javasolta, hogy az érintetteknek, hogy a biztonsági javítást és a nyomtatóillesztőt egyaránt távolítsák el, majd rendszergazdai jogosultsággal telepítsék újra az illetsztőprogramot.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.