:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 15. 11:03

Két ügyben is vizsgálja a TikTokot az EU

Két ügyben is vizsgálatot indított az ír adatvédelmi hatóság a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok közösségi szolgáltatással kapcsolatban, melynek fókuszában különösen a fiatalkorúak személyes adataival történő potenciális visszaélések vizsgálata áll.

A TikTok európai adatvédelmi megfelelőségének vizsgálatában illetékes ír adatvédelmi hatóság, a Data Protection Commission a hét elején bejelentette, hogy két vizsgálatot is indít a közösségi szolgáltatás működése kapcsán. Az ír szakhatóság - akárcsak más technológiai óriások esetében - azután válhatott illetékessé az ügyben, hogy a TikTok európai operációjáért felelős leányvállalat is Írországban található.

A különösen tinédzserek körében népszerű TikTok elleni két vizsgálat egyike arra fókuszál, hogy a szolgáltatást használó fiatalkorúak közül hogyan szűri ki a cég a 13 év alattiakat, illetve hogyan dolgozza fel az ő személyes adataikat. A második vizsgálat azt veszi górcső alá, hogy a TikTok az uniós adatvédelmi törvényeknek megfelelően továbbítja-e az uniós állampolgárok személyes adatait Kínába.

tiktok_app

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TikTok a vizsgálatok megindítása kapcsán közölte, a cég mindenben megfelelt a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak, illetve a fiatalkorúak személyes adatainak védelmét mindig is a legmagasabb prioritású ügyként kezelte. Amennyiben azonban a vizsgálat mégis más eredményre jut, az a cég, illetve az európai leányvállalat éves árbevételének akár 4%-át elérő büntetési tételben testesülhet meg.

Az ír hatóság ugyanakkor eddig meglehetősen kesztyűs kézzel bánt a jelentős uniós ügyfélbázissal rendelkező technológiai multikkal, olyannyira, hogy idén nyáron a Facebookhoz tartozó WhatsAppot kénytelen volt a többi uniós szakhatóság nyomására az eredetileg tervezetthez képest jóval szigorúbban büntetni. A szeptember elején határozathozatallal végződő ügy 225 millió eurós büntetéssel zárult - ez volt az ír szakhatóság eddigi legnagyobb, adatvédelmi rendelkezések megsértése miatt kiszabott büntetése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.