Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 15. 11:03

Két ügyben is vizsgálja a TikTokot az EU

Két ügyben is vizsgálatot indított az ír adatvédelmi hatóság a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok közösségi szolgáltatással kapcsolatban, melynek fókuszában különösen a fiatalkorúak személyes adataival történő potenciális visszaélések vizsgálata áll.

A TikTok európai adatvédelmi megfelelőségének vizsgálatában illetékes ír adatvédelmi hatóság, a Data Protection Commission a hét elején bejelentette, hogy két vizsgálatot is indít a közösségi szolgáltatás működése kapcsán. Az ír szakhatóság - akárcsak más technológiai óriások esetében - azután válhatott illetékessé az ügyben, hogy a TikTok európai operációjáért felelős leányvállalat is Írországban található.

A különösen tinédzserek körében népszerű TikTok elleni két vizsgálat egyike arra fókuszál, hogy a szolgáltatást használó fiatalkorúak közül hogyan szűri ki a cég a 13 év alattiakat, illetve hogyan dolgozza fel az ő személyes adataikat. A második vizsgálat azt veszi górcső alá, hogy a TikTok az uniós adatvédelmi törvényeknek megfelelően továbbítja-e az uniós állampolgárok személyes adatait Kínába.

tiktok_app

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A TikTok a vizsgálatok megindítása kapcsán közölte, a cég mindenben megfelelt a vonatkozó adatvédelmi előírásoknak, illetve a fiatalkorúak személyes adatainak védelmét mindig is a legmagasabb prioritású ügyként kezelte. Amennyiben azonban a vizsgálat mégis más eredményre jut, az a cég, illetve az európai leányvállalat éves árbevételének akár 4%-át elérő büntetési tételben testesülhet meg.

Az ír hatóság ugyanakkor eddig meglehetősen kesztyűs kézzel bánt a jelentős uniós ügyfélbázissal rendelkező technológiai multikkal, olyannyira, hogy idén nyáron a Facebookhoz tartozó WhatsAppot kénytelen volt a többi uniós szakhatóság nyomására az eredetileg tervezetthez képest jóval szigorúbban büntetni. A szeptember elején határozathozatallal végződő ügy 225 millió eurós büntetéssel zárult - ez volt az ír szakhatóság eddigi legnagyobb, adatvédelmi rendelkezések megsértése miatt kiszabott büntetése.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról