Szerző: Koi Tamás

2021. május 31. 09:05

Egy hónapja van a TikToknak, hogy tisztázza magát az EU-ban

Egy hónapja van a TikToknak arra, hogy az érintetettekkel folytatott párbeszéd keretében tisztázza magát azok alól az elsősorban fogyasztói jogokkal és adatvédelemmel kapcsolatos vádak alól, melyeket februárban több uniós fogyasztóvédelmi szervezet zúdított a szolgáltatást üzemeltető ByteDance-ra.

Egy hónapja van a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikToknak arra, hogy párbeszédi keretek közt válaszoljon több uniós fogyasztójogi szervezet panaszára, melyet februárban nyújtottak be az illetékes szervek a Bizottság részére. Ha az Európai Unió végrehajtó szerve által koordinált tárgyalásokon nem jutnak dűlőre a felek, a Bizottság vizsgálatot kezdeményezhet a témában.

A Bizottság múlt hét végén kiadott közleményében Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia által felgyorsult digitalizáció egyben komolyabb, elsősorban a fiatalabb korosztályt érintő veszélyeket is rejt magában. A biztos külön kiemelte, hogy az Európai Unió törvényei szerint tilos bármilyen, kifejezetten fiatalokat vagy kiskorúakat célzó bújtatott reklámok alkalmazása.

tiktok_recording

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x)

A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Új lépcsőfokra lépnek az eszközeink, itt a Harmony OS (x) A Huawei univerzális platformja nem csak a mobilok sajátja lesz.

Február közepén több uniós fogyasztójogi, illetve fogyasztóvédelmi szervezet, köztük a legnagyobbnak számító European Consumer Organization (BEUC) is panaszt nyújtott be több tagállami hatóságnál a kínai ByteDance kezében lévő TikTok videomegosztó szolgáltatás állítólagosan jogszabályokba ütköző működési feltételei miatt. A szervezetek leginkább a fentiek kapcsán kifogásolták a szolgáltatás működését, vagyis azt sérelmezték, hogy az nem védi kellőképpen a fiatal felhasználókat a bujtatott reklámoktól és az egyéb, káros tartalmaktól.

A BEUC beadványának elkészítését megelőző felmérés több lényegi ponton is szabálytalanságokat, illetve az uniós törvényekbe ütköző előírásokat tárt fel a TikTok működése kapcsán. Így a lefontosabb probléma, hogy a szolgáltatás felhasználói feltételei nem elég világosan vannak megfogalmazva, illetve nem biztosítják az őket megillető jogokat a felhasználók számára. Komoly aggodalomra adhat okot emellett - véli a szervezet -, hogy a TikTok visszavonhatatlan jogot formál a feltöltött tartalmak disztribúciójára és reprodukálására.

A ByteDance közölte, a panaszok benyújtását követő időszakban a TikTok működését több ponton is módosították, így például minden, 16 év alatti felhasználó fiókja alapértelmezetten privát fiókkén működik (így nem lehet többek között direkt üzenetekkel bombázni őket), illetve a 18 év alattiak nem vásárolhatnak, küldhetnek vagy fogadhatnak virtuális javakat az appon belül, emellett az őket célzó direkt reklámok is tiltottak.

Ha szeretnél te is pontos képet kapni a ma divatosnak számító alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj max 5 percet kérdőívünk kérdéseinek megválaszolására! A felmérést anonim, részletes eredmények publikálva lesznek!

a címlapról

Hirdetés

Gyere el az online DevSecOps meetupra!

2021. június 13. 20:27

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.