Szerző: Koi Tamás

2021. május 31. 09:05

Egy hónapja van a TikToknak, hogy tisztázza magát az EU-ban

Egy hónapja van a TikToknak arra, hogy az érintetettekkel folytatott párbeszéd keretében tisztázza magát azok alól az elsősorban fogyasztói jogokkal és adatvédelemmel kapcsolatos vádak alól, melyeket februárban több uniós fogyasztóvédelmi szervezet zúdított a szolgáltatást üzemeltető ByteDance-ra.

Egy hónapja van a kínai ByteDance tulajdonában lévő TikToknak arra, hogy párbeszédi keretek közt válaszoljon több uniós fogyasztójogi szervezet panaszára, melyet februárban nyújtottak be az illetékes szervek a Bizottság részére. Ha az Európai Unió végrehajtó szerve által koordinált tárgyalásokon nem jutnak dűlőre a felek, a Bizottság vizsgálatot kezdeményezhet a témában.

A Bizottság múlt hét végén kiadott közleményében Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia által felgyorsult digitalizáció egyben komolyabb, elsősorban a fiatalabb korosztályt érintő veszélyeket is rejt magában. A biztos külön kiemelte, hogy az Európai Unió törvényei szerint tilos bármilyen, kifejezetten fiatalokat vagy kiskorúakat célzó bújtatott reklámok alkalmazása.

tiktok_recording

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Február közepén több uniós fogyasztójogi, illetve fogyasztóvédelmi szervezet, köztük a legnagyobbnak számító European Consumer Organization (BEUC) is panaszt nyújtott be több tagállami hatóságnál a kínai ByteDance kezében lévő TikTok videomegosztó szolgáltatás állítólagosan jogszabályokba ütköző működési feltételei miatt. A szervezetek leginkább a fentiek kapcsán kifogásolták a szolgáltatás működését, vagyis azt sérelmezték, hogy az nem védi kellőképpen a fiatal felhasználókat a bujtatott reklámoktól és az egyéb, káros tartalmaktól.

A BEUC beadványának elkészítését megelőző felmérés több lényegi ponton is szabálytalanságokat, illetve az uniós törvényekbe ütköző előírásokat tárt fel a TikTok működése kapcsán. Így a lefontosabb probléma, hogy a szolgáltatás felhasználói feltételei nem elég világosan vannak megfogalmazva, illetve nem biztosítják az őket megillető jogokat a felhasználók számára. Komoly aggodalomra adhat okot emellett - véli a szervezet -, hogy a TikTok visszavonhatatlan jogot formál a feltöltött tartalmak disztribúciójára és reprodukálására.

A ByteDance közölte, a panaszok benyújtását követő időszakban a TikTok működését több ponton is módosították, így például minden, 16 év alatti felhasználó fiókja alapértelmezetten privát fiókkén működik (így nem lehet többek között direkt üzenetekkel bombázni őket), illetve a 18 év alattiak nem vásárolhatnak, küldhetnek vagy fogadhatnak virtuális javakat az appon belül, emellett az őket célzó direkt reklámok is tiltottak.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 12:30

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.