Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 14. 11:42

A Pegasus kémprogram ellen véd az Apple új frissítése

Bő másfél hónappal a Pegasus-botrány kirobbanás után az Apple kiadta a kémprogramot működését ellehetetlenítő frissítéseket. A lépés a vállalat termékeinek szinte egészét érinti, így az iPhone-ok mellett az iPadekhez, az Apple Watch-okhoz, illetve a Macekhez is újabb szoftververzió érkezett.

A vállalat okostelefonjaihoz az iOS 14.8, táblagépeihez az iPadOS 14.8, az okosórákhoz a watchOS 7.6.2, a Macekhez pedig macOS Big Sur 11.6 telepíthető. A javítás fontosságát jelzi, hogy az Apple rendhagyó módon még egy rövid kommentárt is fűzött az új rendszerverziókhoz.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ivan Krstić, az vállalat biztonsági mérnöke megerősítette azon korábbi értesüléseket, miszerint a biztonsági rés az iMessage-ben, vagyis az Apple platformjának üzenetküldő alkalmazásában gyökerezett. Krstić kiemelte a kanadai Citizen Lab közreműködését, amelynek egy szaúd-arábiai aktivistától sikerült fertőzött készüléket szereznie. A Torontói Egyetemen működő labor ennek hála végül azonosította a biztonsági rést, az információk ismeretében pedig az Apple el tudta készíteni a javításokat.

Krstić megjegyezte, hogy hasonló támadási felületek feltérképezése, majd pedig az azokra épülő szoftver kifejlesztése rendkívül aprólékos és hosszú, több millió dollárt felemésztő munka, az elkészült megoldások pedig jellemzően rövid életűek. A biztonsági szakember végül elmondta, hogy a (Pegasushoz hasonló) kémprogramokat célzottan, bizonyos egyének megfigyeléséhez használják, vagyis a biztonsági rés a felhasználók döntő többségére nézve nem jelentett veszélyt.

iphone_im

A CVE-2021-30860 jelölésű biztonsági résről a Citizen Lab egy részletes leírást közölt weboldalán. A kutatók között csak FORCEDENTRY néven hívott biztonsági hiba az Apple képrenderelő könyvtárát (CoreGraphics) vette célba, sikerrel. A torontói kutatók először 2021 márciusában botlottak a résre utaló nyomokba. Az említett szaúdi aktivista telefonjáról készített iTunes backupban több tucat .gif kiterjesztésű ismeretlen csatolmány volt. A kutatás további része rávilágított, hogy az állományok épp azelőtt került a készülékre, hogy a Pegasus kémprogram feltelepült volna.

Kiterjesztésük ellenére 27 darab fájl 748 bájtos Adobe PSD formátumú volt, amelyek mindegyike képes volt megakasztani az operációs rendszer részét képző IMTranscoderAgent-et. Négy másik .gif Adobe PDF formátummal, illetve 34 és 97 karakteres fájlnév hosszúsággal rendelkezett. A kutatás megállapította, hogy az állományok által okozott túlcsordulásos rendszerhibák egyeznek egy másik, egyértelműen Pegasussal fertőzött készüléknél tapasztaltakkal.

Az eredményeket egy hete, szeptember 7-én továbbította az Apple számára a Citizen Lab, a vállalat pedig végül tegnap erősítette meg, hogy azok valóban a Pegasus által kihasznált zero-day sebezhetőséghez kapcsolódnak.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról