Szerző: Koi Tamás

2021. február 17. 10:11

Európában is nekiment az Epic az Apple-nek

Tavaly nyár vége óta folyik Amerikában az Epic Games és az Apple peres jogvitája, melynek központi kérdése, hogy az Apple monopolhelyzetet teremt-e az App Store fejlesztőknek szabott feltételeivel.

Rövid távon nem sikerült peres úton érvényesíteni érdekeit, így most újabb fronton, az EU-s, az angol és az ausztrál versenyjogi hatóságoknál támadja az Epic Games az Apple alkalmazásboltja, az App Store egyes feltételeit. A cégek még tavaly augusztusban kerültek jogvitás helyzetbe, amikor az Epic Games legnépszerűbb online játékát, a Fortnite-ot az Apple kitiltotta saját piacteréről, amiért a cég az alkalmazáson belüli vásárlásoknál kerülőutas megoldást vezetett be.

Az Apple jutalékrendszere, illetve üzletpolitikája kapcsán kialakult, mindeddig legnagyobb port felkavart ügy tavaly augusztus közepén kezdett kibontakozni, amikor az Epic minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. Utóbbin keresztül ráadásul a Fortinte-ban használt "V-Buck" fizetőeszközök jelentősen olcsóbban, 20 százalékos kedvezménnyel voltak megvásárolhatók.

epicvsapple

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple és a Google válaszul gyakorlatilag azonnal eltávolította a Fortnite-ot a piacterekről, amire az Epic vélhetően jó előre számított, mivel még aznap beperelte mindkét céget - az Apple kapcsán ennek jelentősége mégis nagyobb, mivel a Fortnite-ot Androidon más forrásokból is be lehet szerezni, míg iOS platformon az App Store gyakorlatilag megkerülhetetlennek számít.

Az Epic a mostani versenyjogi panaszok kapcsán kiemelte, a cégnek nem önmagával a 30%-os jutalékkal van problémája az Apple disztribúciós platformján, hanem azzal, hogy a cupertinói cég lényegében kénye-kedve szerint megváltoztathat bármilyen feltételt önös érdekei mentén. Ugyanígy felhívta a figyelmet az Unreal motort is fejlesztő cég arra a jelenségre is, hogy az Apple azzal, hogy a rivális előfizetéses platformok számára kedvezőtlen feltételeket teremt, valójában saját disztribúciós platformjait segíti.

Ugyanezen okból panaszolta be az Apple-t az Európai Bizottságnál korábban számos más iparági szereplő, így többek közt a Spotify online zenestreaming-szolgáltató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról