:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 6. 14:46

Intel: egyedi processzorokat akarnak a partnerek

A techiparban ismert pénzügyi elemző, Pierre Ferragu kérdéseire válaszolva az Intel CEO-ja elárulta, hogy partnereik jelentős része egyedi tervezésű x86-os processzorokat szeretne.

A beszélgetésben a legérdekesebb pontot a chipgyártó közelmúltban bejelentett IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégiájának gyártásra vonatkozó része jelentette. Az Intel friss üzleti irányaiban az IFS (Intel Foundry Services), vagyis a cég bérgyártói üzletágának felvirágoztatása kiemelt szerepet kap. A vállalat ennek keretében nem csak egyszerűen szilíciumba "öntené" a partnerek által hozott lapkadizájnt, de annak megtervezésében is segítene.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Utóbbi az igényektől függően már kész logikai áramköröket jelenthet különféle részegységek, például licencelhető x86-os Intel processzormagok, GPU-k, vagy más értékesítésre kínált IP-k formájában. Gelsinger szerint az ügyfelek nagyjából harmada ki is használná az új lehetőséget, amely az említett 100+ bérgyártós érdeklődő alapján 30-35 "tradicionális" partnert jelenthet.

gelsinger

Bár az elnök-vezérigazgató érthető okokból nem említett neveket, szavai alapján a szervergyártók állhatnak a lista elején. Gelsinger ugyanis a Xeonokkal példálózott, melyek lapkájába jól passzolnának a partnerek bizonyos, leginkább hálózattal kapcsolatos egyedi áramkörei. A szakember szerint a vásárlók akár a számukra épp szükségtelen áramköröket kihagyhatják a dizájnból, így spórolva a lapkaméreten, illetve ezzel a gyártási költségeken. A példa egyébként azért sem meglepő, mert az Intel már évek óta kínál személyre szabott Xeonokat nagyobb vásárlóinak, habár mindez eddig az egyszerű paraméterezésben (magszám, órajel, stb.) merült ki a lapka lehetőségeinek határán belül.

A vállalat vezetője megjegyezte, hogy ilyen lehetőség eddig csak az ARM ökoszisztémájával volt elérhető, amely viszont mindeddig nem tudott komolyan labdába rúgni a szerverek piacán. A konkurens chiptervező az elmúlt években komolyan ráfeküdt az Intel által uralt PC-s és szerveres termékvonalainak fejlesztésére, amely vélhetően jó motivációt jelentett Gelsingeréknek, hogy szabad(abb) kezet adjanak vásárlóiknak.

Gelsinger: eljő majd az Intel "Zen momentuma" is

A beszélgetésben természetesen az egyik nagy konkurens AMD is előkerült, amely néhány éve a szakadék széléről egyetlen lépéssel ugrott vissza a versenybe. Gelsinger szerint az ősszel piacra kerülő Alder Lake bizonyos szempontból a versenytártól már látott ugrást hoz. Az elnök-vezérigazgató szerint ugyanis a hamarosan megjelenő fejlesztés több új irányú és jelentős erőfeszítésnek hála született meg, akárcsak 2017-ben az AMD-féle Zen. Gelsinger ígéri, az Alder Lake csak a kezdet, amelyet a következő években több hasonló kaliberű fejlesztés követ majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.