Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 13. 13:28

Ott üti az Intelt az AMD, ahol leginkább fáj

Újabb lépéssel került közelebb az AMD az Intelhez. Az x86-os processzorokat kínáló kisebbik szereplő egy negyedév alatt 1,8 százalékot hozott riválisán.

A Mercury Research friss adatai szerint az AMD 22,5 százalékos szelettel rendelkezik a teljes x86-os processzorpiacot tekintve. Az érték az előző negyedévhez képest 1,8, az egy évvel korábbit nézve pedig 4,2 százalékponttal jobb. A jelenlegi részesedés nem sokkal, számszerűen 2,8 százalékponttal marad el az AMD mindenkori csúcsától. A 25,3 százalékos értéket még 2006 utolsó negyedévében, az Intel Core-korszak hajnalán regisztrálták.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egy negyedév alatti növekedést a cég úgy érte el, hogy a sokáig mentsvárnak számító asztali processzoros piacon jelentős csökkenést produkált. A Mercury Research szerint a második negyedévben 17,1 százalékon állt az AMD, amely az első negyedévhez képest 2,3, 2020 hasonló időszakához képest pedig 2,1 százalékpontos mérséklődést jelent. A kutatás publikus része nem tér ki az okokra. Ebben az időszakban nem változott számottevően az Intelhez viszonyított versenyképesség, így vélhetően valamilyen termékstratégiai lépés állhat a csökkenés hátterében, ami hátrányosan érintette az asztali processzorok szállítását.

intl_amd

Az asztali piaccal szemben a notebookos termékek kategóriájában már növelte részesedését az chiptervező. Az 1,9 százalékpontos gyarapodásnak hála kereken 20 százalékon áll az AMD, ami szerény 0,1 százalékponttal múlja felül az egy évvel korábbi szintet. Ennél valószínűleg nagyobb elégedettségre ad okot a szerverpiacon regisztrált változás. Az Epyc-eknek hála újabb 0,6 százalékkal nőtt a chiptervező részesedése, amivel együtt 9,5 százalékot birtokol a nagy profittal kecsegtető piacból az AMD, mely egy év alatt 3,7 százalékponttal került közelebb az Intelhez.

A változásokat a két vállalat pénzügyi adatai is alátámasztják. Az AMD 3,85 milliárd dolláros bevételt regisztrált a második negyedévben, mely mintegy 99 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 1,93 milliárdot. A kliensprocesszorokkal és különféle GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens forgalma jelentősen, közel 65 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, miközben a nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió 1,6 milliárd dolláros forgalmat produkált, 183 százalékkal übereli a tavalyi 565 milliót.

Mindeközben az Intel stagnált. Emögött számszerűen 19,6 milliárd dolláros bevétel áll, amely összeg nagyjából 0,5 százalékkal, illetve 100 millió dollárral jelent kevesebbet az egy évvel korábbinál. A bevétel továbbra is legnagyobb részéért felelős Client Computing Group 10,1 milliárd dollárt hozott a konyhára, ami 6 százalékos gyarapodás az előző évben könyvelt 9,5 milliárdhoz képest. Mindeközben a Xeonokkal foglalkozó DCG forgalma 9 százalékot csökkent, mely a tavalyi 7,1-hez képest 6,5 milliárdos forgalmat jelentett. Az üzemi eredmény lényegesen nagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal mérséklődött, 3,1-ről 1,9 milliárdra apasztva az összeget. Utóbbi mögött részben az AMD állhat, ami egyre ütőképesebb Epyc processzoraival árversenyre kényszeríti riválisát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról