Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 31. 12:22

Segélyhívásra lesz jó az iPhone-ok műholdas kapcsolata

Az Apple-specialista újságírók között leginkább hiteles Mark Gurman szerint a cupertinói cég valóban dolgozik az iPhone-ok műholdas kapcsolatán, mely fejlesztés elsősorban a segélyhívások kiterjesztése miatt van terítéken.

Gurman ismeretlen forrásokra hivatkozva állítja, hogy műholdas fejlesztésével a különféle balesetekben és krízishelyzetekben nyújtana mentőövet felhasználóinak az Apple. Az újságíró szerint az ehhez szükséges kliensoldali hardver már készen lehet, a szolgáltatás azonban valószínűleg csak valamikor jövőre élesedhet, amennyiben minden a jelenlegi tervek szerint halad.

A Bloombergben megjelent cikk szerint az Apple két kapcsolódó komponensen dolgozik. Az Emergency Message via Satellite segítségével a felhasználók a földfelszíni lefedettségen kívül eső területeken is képesek lehetnek szöveges üzenetek formájában segélyhívást leadni. Gurman információi alapján a lehetőséget a jól ismert Messages alkalmazás részeként fejleszti az Apple, harmadik protokollként az SMS és az iMessage mellé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az újságíró szerint a műholdas kapcsolaton keresztül segélyhívásként elküldött üzenetek szürke buborékban jelennek majd meg, így különítve el azokat az SMS zöld, illetve az iMessage tradicionálisan kék színétől. A vészjelzések karakterszáma limitált lesz, ám arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hol lesz a határ. Gurman állítása alapján a vészhelyzeti üzenetet kizárólag az iPhone-okban előzetesen beállított, vész esetén értesítendő személynek lehet címezni, amely priorizáltan, némított üzemmódban is értesül a segélyhívásról.

iphone_emergency

A másik funkcióval krízishelyzetekben lesz lehetőség segítséget hívni, amely autóbaleset mellett vízi vagy légi szerencsétlenségeket, földrengést, hurrikánt, tűzesetet vagy terrortámadást is jelenthet. A rendszer ennek megfelelően gyűjt be információkat, majd közvetlenül riasztja az illetékes szerveket, továbbítva a felhasználó helyzetét és Medical ID-ját.

A Bloomberg munkatársa szerint a funkciók nem lesznek minden országban elérhetőek, használatukhoz pedig természetesen a szabad ég alatt kell tartózkodni. Gurman nem zárja ki, hogy idővel akár telefonhívásra is alkalmas lesz a szolgáltatás, első körben azonban csak szöveges segélyhívást lehet majd küldeni. Az újságíró informátora állítja, az Apple a saját műholdas rendszer kiépítését is napirenden tartja, az első fázisban viszont valamely szolgáltató már létező rendszere biztosíthatja a szükséges kapcsolatot. A szerepre a tegnapi pletykák szerint a Globalstart választotta ki az Apple, amelynek tőzsdei árfolyama a hírre mintegy 64 százalékot ugrott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról