Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 1. 14:31

Csak 2022-től lehet ingyen frissíteni Windows 11-re

Bár jelen állás szerint a Windows 11 még idén piacra kerül, a Windows 10-es felhasználók csak jövő év első felében élhetnek az ingyenes frissítés opciójával.

HIRDETÉS

A Microsoft néhány napja egy tweetben erősítette meg, hogy operációs rendszere aktuális verziójához készített frissítés csak valamikor 2022 első felében jelenik meg. Mindez röviden annyit tesz, hogy aki majd hamarabb szeretné használatba venni az idén megjelenő Windows 11-et, az kénytelen lesz megvásárolni a szoftvert, amelyet vélhetően önálló szoftver vagy előtelepített OEM PC formájában is hamarabb megtehet majd.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy inkább üzleti vagy technikai okok állnak a döntés hátterében. Elképzelhető, hogy frissítés nem készülne el a hagyományosan nagy forgalmat generáló ünnepi szezonra, ezért a Microsoft kettéválasztotta a megjelenést. Mindez ugyanakkor üzleti szempontból sem tűnik rossz stratégiának, hisz így az első felhasználók kénytelenek lesznek valamilyen formában fizetni a Windows 11-ért, még akkor is, ha amúgy már rendelkeznek valamilyen, a frissítésre feljogosító Windows 10-es licenccel.

w11_ms

A napokban a frissítés egy másik aspektusában is szóba került a Windows 11. Egy blogbejegyzésében a Microsoft arról beszélt, hogy a rendszer az okostelefonok és táblagépek piacáról már jól ismert dinamikus képernyőfrissítést is támogatni fogja. Mindez az akkumulátoros PC-knél, azaz elsősorban a notebookoknál jöhet kapóra, a (lefelé) változó képfrissítéssel ugyanis számottevően növelhető az üzemidő.

A bejegyzés szerint a funkcióhoz legalább 120 hertzes frissítésre képes képernyőpanelre, illetve VRR (Variable Refresh Rate) támogatásra van szükség. Ezek mellett a GPU-hoz WDDM 3.0-t támogató meghajtóprogramot kell majd telepíteni. A Microsoft egyelőre a GPU-gyártókkal együtt azon dolgozik, hogy a Windows Insiders Programban mihamarabb elérhetőek legyenek a funkció használatához nélkülözhetetlen driverek, hogy arról így minél több felhasználói visszajelzés érkezhessen a Windows 11 megjelenéséig.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:51

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.