:

Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 27. 09:46

Brutális összeget fizet a Google az Apple-nek

Egyre nagyobb összeget kénytelen fizetni a Google az Apple-nek azért, hogy az iPhone-okon, iPadeken és Maceken alapértelmezett kereső legyen - állítják a cégek üzleti eredményeinek értékelése alapján elemzők. Az Apple szerint azonban nincs kivételezés, a Google csupán a népszerűségének köszönheti ezt a pozíciót.

Régóta nyílt titok, hogy a Google jelentős summát fizet az Apple-nek azért, hogy a cég által forgalmazott készülékeken, így elsősorban iPhone-okon, iPadeken és Maceken a keresőszolgáltatás alapértelemezetten jelenjen meg, ugyanakkor ez az összeg évről-évre jelentős mértékben nő - hívják fel a figyelmet a Bernstein elemzői.

A két cég publikusan elérhető üzleti eredményei és különféle tőzsdei és egyéb közleményei alapján kalkulált összeg 2020-ban elérhette a tízmilliárd dollárt, ám idén már másfélszer ekkora bevételre, 15 milliárd dollárra, jövőre pedig 18 és 20 milliárd dollár közötti összegre számíthat az Apple lényegében azért, hogy ne a Bing váljon az alapértelemezett keresővé az eszközökön.

google_search_iphone

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple ugyanakkor ezzel a stratégiával kockázatos játékot játszik - vélik az elemzők -, mivel az iparág részéről egyre több támadás éri a Google-lel fű alatt kötött megállapodást, ráadásul a versenyjogi szervek sem nézik feltétlenül jó szemmel ezt a gyakorlatot.

A cég ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, a Google a népszerűsége miatt válhatott alapértelmezett keresővé számos Apple eszközön, ugyanakkor bármikor megvan a lehetőség másik keresőszolgáltatást választania a felhasználóknak.

A Bernsteinnél hozzátetszik, ha a Google bármely okból kifolyólag úgy dönt, hogy nem kíván ennyit fizetni, netán versenyjogi tiltás miatt nem fizethet az Apple-nek, az a cupertinói cég számára akár bruttó 4-5%-os bevételkieséssel is járhat, ráadásul mindez a cég ékkövének tekintett szolgáltatások divíziót ütheti meg.

A fentiek kapcsán az is kérdéses, hogy a Google-nek megéri-e egyáltalán ekkora summát fizetnie az Apple-nek azért, hogy alapértelmezett keresőként legyen jelen az eszközökön, különösen mivel rendkívül nehéz pontosan kiszámolni, hogy a Google keresőszolgáltatásokból származó tetemes árbevételének mekkora részét adja ez a szegmens.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.