Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 27. 09:46

Brutális összeget fizet a Google az Apple-nek

Egyre nagyobb összeget kénytelen fizetni a Google az Apple-nek azért, hogy az iPhone-okon, iPadeken és Maceken alapértelmezett kereső legyen - állítják a cégek üzleti eredményeinek értékelése alapján elemzők. Az Apple szerint azonban nincs kivételezés, a Google csupán a népszerűségének köszönheti ezt a pozíciót.

Régóta nyílt titok, hogy a Google jelentős summát fizet az Apple-nek azért, hogy a cég által forgalmazott készülékeken, így elsősorban iPhone-okon, iPadeken és Maceken a keresőszolgáltatás alapértelemezetten jelenjen meg, ugyanakkor ez az összeg évről-évre jelentős mértékben nő - hívják fel a figyelmet a Bernstein elemzői.

A két cég publikusan elérhető üzleti eredményei és különféle tőzsdei és egyéb közleményei alapján kalkulált összeg 2020-ban elérhette a tízmilliárd dollárt, ám idén már másfélszer ekkora bevételre, 15 milliárd dollárra, jövőre pedig 18 és 20 milliárd dollár közötti összegre számíthat az Apple lényegében azért, hogy ne a Bing váljon az alapértelemezett keresővé az eszközökön.

google_search_iphone

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az Apple ugyanakkor ezzel a stratégiával kockázatos játékot játszik - vélik az elemzők -, mivel az iparág részéről egyre több támadás éri a Google-lel fű alatt kötött megállapodást, ráadásul a versenyjogi szervek sem nézik feltétlenül jó szemmel ezt a gyakorlatot.

A cég ezzel kapcsolatban korábban úgy nyilatkozott, a Google a népszerűsége miatt válhatott alapértelmezett keresővé számos Apple eszközön, ugyanakkor bármikor megvan a lehetőség másik keresőszolgáltatást választania a felhasználóknak.

A Bernsteinnél hozzátetszik, ha a Google bármely okból kifolyólag úgy dönt, hogy nem kíván ennyit fizetni, netán versenyjogi tiltás miatt nem fizethet az Apple-nek, az a cupertinói cég számára akár bruttó 4-5%-os bevételkieséssel is járhat, ráadásul mindez a cég ékkövének tekintett szolgáltatások divíziót ütheti meg.

A fentiek kapcsán az is kérdéses, hogy a Google-nek megéri-e egyáltalán ekkora summát fizetnie az Apple-nek azért, hogy alapértelmezett keresőként legyen jelen az eszközökön, különösen mivel rendkívül nehéz pontosan kiszámolni, hogy a Google keresőszolgáltatásokból származó tetemes árbevételének mekkora részét adja ez a szegmens.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

9

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 18. 00:59

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.