Szerző: Koi Tamás

2021. április 13. 10:28

4iG: a Digi megszerzése csak a kezdet

Csupán a kezdő lépés egy átfogóbb terjeszkedési stratégiában a Digi Távközlési Kft. akvirálása, közölte a Portfoliónak adott interjújában Jászai Gellért, a vállalat elnök-vezérigazgatója. A komplett távközlési portfólióhoz az erős mobil láb még mindig hiányzik, a Telenor megszerzésével kapcsolatos találgatások így új táptalajt kaphatnak a március végén bejelentett felvásárlási szándékkal.

Interjút adott hétfőn a Portfoliónak a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért, melyben a cégvezetőt egyebek mellett a Digi és a 4iG által március végén aláírt felvásárlási szándéknyilatkozata alapján vélhetően az ősszel lezáruló tranzakcióval kapcsolatban kérdezték. Jászai az interjúban leszögezte, a Digi megszerzése csupán a kezdet, így a vállalat jó eséllyel újabb akvizíciókat tervez a szektorban, noha ezzel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe a cégvezető-tulajdonos.

AMIKOR A KERESLET KÍNÁLATOT GENERÁL

Mint azt március végén lapunk is megírta, bombaként robbant a hír a távközlési piacon, hogy a 4iG és a Digi tulajdonosa, az RCS&RDS konzorciumhoz tartozó holland Digi Communications NV. szándéknyilatkozatot írtak alá a régiós távközlési szolgáltató magyarországi érdekeltségének felvásárlásáról. A hír ugyanakkor nem volt minden előzmény nélküli, hiszen a Digit az elmúlt években több olyan kedvezőtlen piaci hatás is érte, melyek alapján egyértelművé vált, hogy a tulajdonos szilárd elképzelései szerint a magyar politikai körökkel semmilyen szinten nem kokettáló szolgáltatót nem látják szívesen hazánkban.

Eközben a 4iG részéről korábban már többször született olyan nyilatkozat, melyek alapján az is egyértelművé vált, hogy az eddig jellemzően projektközpontú cég a távközlésben is meghatározó szereplővé válna, illetve sorra születtek meg az ezzel kapcsolatos döntések, melynek eredményeként a 4iG szoros viszonyt épített ki az állami tulajdonú Antenna Hungáriával, majd a műholdas feladásban érdekelt Hungaro DigiTel Kft. többségi tulajdonának felvásárlását követően létrehozta vele közösen a Carpathiasat Magyar Űrtávközlési Zrt-t.

jaszai-gellert-441908-444556
jászai gellért (forrás: portfolio)

A 4iG korábban a Magyar Telekomot is megkörnyékezte, a két vállalat 2019-ben előzetes megállapodást írt alá a T-Systems nagyvállalati üzletágának értékesítéséről, ám akkor a 4iG végül visszalépett, így nem jöhetett létre az üzlet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Digi március végén bejelentett akvizíciója alapjaiban különbözik a lefújt telekomos üzlettől. A Digi Távközlési Kft. ugyanis gyakorlatilag vegytisztán lakossági szolgáltató, értelmezhetetlen méretű nagyvállalati ügyfélkörrel, ily módon nem illik bele a lakossági szolgáltatások területén szinte semmilyen tapasztalattal nem rendelkező 4iG profiljába. 

A szolgáltató megszerzése éppen ezért elsősorban az Invitellel 2018-ban kiegészült Digi kiterjedt vezetékes infrastruktúrája, illetve gerinchálózata miatt képviselhet értéket, ahogy arra Jászai utalt is az interjúban:

A távközlés gyakorlatilag folyamatos bevételt generál, főként az infrastruktúra-hasznosítási része

-mondta el a cégvezető.

Kérdés, hogy a 4iG-nak hosszabb távon szüksége van-e a Digi lakossági ügyfélkörére ahhoz, hogy céljait elérje, illetve az ügyfélbázis leválasztható-e egyáltalán az infrastruktúráról, és ha igen, milyen konstrukcióval.

A 4iG első embere mindenesetre utalt rá, hogy a cég ezen a ponton nem áll meg: 

Amennyiben a DIGI-tranzakciót a szeptember végéig sikeresen lezárjuk, azzal még nem értünk el a végállomáshoz. A DIGI nagyon fontos építőelem, de nem a vége a folyamatnak, hanem inkább a kezdő lépés

-nyilatkozta Jászai a lapnak.

A Digi ugyan rendelkezik saját mobilos infrastruktúrával, ám régóta nyilvánvaló, hogy elsősorban a spektrumerőforrás hiánya miatt - önerőből - nem képes a három nagy országos szolgáltatóval összemérhető képességű, több millió potenciális ügyfelet kiszolgáló hálózatot üzemeltetni. 

A problémára megoldást nyújthatna a nemrég "árván maradt" Telenor Magyarország többségi tulajdonának megszerzése, az ezt firtató kérdésre azonban Jászai kitérő választ adott az interjúban.

A BŰVÖS 26%

Egy ilyen tulajdonszerzéshez a 4iG könnyen találhatna partnert, hiszen az Antenna Hungária már 2019 óta ott van a Telenor Magyarország tulajdonosai között, 25%-os tulajdonhányaddal. Vagyis a 4iG-nak az állami műsorszóróval összeállva már csak 26%-nyi részt kellene megszereznie az irányításért cserébe - feltéve, hogy a többségi tulajdonos PPF részéről van bármilyen részbeni vagy teljes értékesítési szándék.

Ám akárcsak a Digi lakossági ügyfélbázisa, úgy a Telenor Magyarország kapcsán is felmerül a kérdés, hogy mi szüksége van valójában a 4iG-nak egy több milliós lakossági és egy szűkebb vállalati - elsősorban kkv - ügyfélbázisra, itt azonban a Telenor, pontosabban a többségi tulajdonos PPF szinte tálcán kínálja a megoldást.

A PPF ugyanis tavaly minden, 2018-ban akvirált piacon leválasztotta, és külön cégbe szervezte a mobilos infrastruktúrát, a Magyarországon így létrejött CETIN Hungary ráadásul nem egyszerű toronycég, hanem mindent vitt a Telenortól, leszámítva a maghálózatot. Ráadásul a CETIN tulajdonosi struktúrája megegyezik a Telenor Magyarországéval, vagyis itt is jelen van 25%-os tulajdonrésszel az Antenna Hungária. Az infrastruktúra-cégből egyedül a spektrum hiányzik, amit a kiváláskor nem vett át a Telenortól, a frekvenciahasználati jog átruházása vagy bérlése révén azonban ez a probléma is könnyen áthidalható.

Ezzel együtt is kérdés, hogy a 4iG - amennyiben az akvizíció létrejön - mihez kezd a Digi jelenlegi mobilhálózatával, különösen abban az esetben, ha a további mobilpiaci terjeszkedést újabb akvizíció(k) révén képzeli el a társaság. Ha pedig mégsem sikerül újabb szereplőt bekebelezni, akkor a legnagyobb nyitott kérdés az marad, hogy a hálózatüzemeltetés és építkezés rendkívül magas költségeit hosszabb távon kívánja-e más területekről keresztfinanszírozni a 4iG, vagy az ügyfelek által érezhetően belenyúl-e a Digi eddig többnyire nyomott díjakkal dolgozó árképzési politikájába.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.