Szerző: Koi Tamás

2021. július 9. 12:49

Bejelentkezett a Telenor Montenegróért a 4iG

Nem kötelező érvényű előzetes megállapodást kötött a PPF Telecom Grouppal Montenegró piacvezető mobilszolgáltatója, a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A magyar leányvállalat tulajdonosi szerkezetét az ügylet nem érinti.

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a PPF Telecom Group leányvállalatával a vezető montenegrói mobilszolgáltató, a Telenor d.o.o., Podgorica (Telenor Montenegro) 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról. Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti értéktőzsdén is bejelentették.

KIS ORSZÁG, NAGY SZOLGÁLTATÓ

A Telenor Montenegro 338 ezer előfizetőjével és a 2020-ban elért 43 millió eurós árbevételével abszolút piacvezető a montenegrói mobilszolgáltatási szegmensben. A podgoricai központtal működő társaság főbb bevételeit a lakossági és az üzleti előfizetők (67%) biztosítják. A montenegrói Telenor-leányvállalatot 2018-ban vette meg a PPF Csoport a norvég anyacégtől - egy csomagban a magyar, bolgár és szerb leányvállalatokkal.

telenor_kabat

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A vállalat 150 saját tulajdonú bázisállomással rendelkezik, amelyek lefedik az összes fő utat, az alagutak többségét, valamint Montenegró strandjait és téli turisztikai központját is. Ennek köszönhetően a Telenor Montenegro lakosság 98%-át éri el 4G alapú mobilszolgáltatásaival, amely a stabil növekedési hátteret biztosít a társaság számára. .

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek szeptember végén várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot Telenor d.o.o., Podgorica megszerzésére. A felek megállapodása szerint a tranzakció legkésőbb 2021. november 30.-ig zárul, melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a montenegrói hatóságok is hozzájáruljanak.

A PPF Csoport lapunk számára megküldött reakciójában leszögezte, ez a potenciális tranzakció nem lesz hatással a PPF Telecom Group azon stratégiájára, hogy más piacokon, ahol jelen van, üzleti tevékenységét folytassa és új befektetési lehetőségeket keressen a közép-kelet-európai régióban.

FELVÁSÁRLÁSOK SORA

A 4iG nem egészen egy hónapja jelentette be, hogy előzetes megállapodást kötött az Amos műholdakat üzemeltető izraeli Space-Communications Ltd-vel (SpaceCom) a cég 51%-nyi részvénycsomagjának megvásárlásáról. Ez volt a társaság első, jelentős nemzetközi akvizíciós lépése.

Ezt megelőzően - március 29-én - jelentette be a 4iG, hogy előzetes megállapodást kötött a román RCS&RDS konzorciummal a Digi Távközlési Kft. megvásárlásáról. Ez utóbbi tranzakció lezárását az ősz elejére várja a 4iG.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról