Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 18. 11:22

A Huawei nem adja fel az okostelefon-piac trónját

Nem hagyja veszni az okostelefon-piac trónját a kínai Huawei Technologies, legalábbis erre utaló nyilatkozattal igyekezett a dolgozókat lelkesíteni a minap a vállalat elnöke.

Bár az amerikai szankciók rövid távon kétségbeejtő helyzetet teremtettek, nem hagyja csak úgy veszni az okostelefon-piacot a kínai Huawei Technologies - derül ki az igazgatótanács elnökének, Guo Pingnek a dolgozók előtt elhangzott szavaiból, melyet a Reuters idéz tudósításában. A cég komoly kálváriái a szegmensben 2019-ben kezdődtek, amikor Donalt Trump akkori amerikai elnök határozata értelmében a Huawei - néhány más kínai technológiai céggel karöltve - lényegében feketelistára került.

Ez az intézkedés a Huawei ellátási láncát gyakorlatilag teljesen lenullázta, mivel a cég először amerikai technológiákhoz nem jutott hozzá (ez azonnal egyet jelentett a Google támogatásának elvesztésével Android-fronton), később pedig az akár részben amerikai technológiával gyártott komponensek használatát is megtiltották a cégnek. A vállalat ezen a ponton a saját chiptervezést és a tajvani bérgyártást is kénytelen volt feladni.

MINDENKI TUDJA, HOGY A FÉLVEZETŐK GYÁRTÁSA FEJLETT TECHNOLÓGIÁT IGÉNYEL, HOGY KIS MÉRETBEN, ALACSONY ÁRAMFELVÉTELLEL LEHESSEN HASZNÁLNI ŐKET. A HUAWEI MEG TUDJA EZEKET A CHIPEKET TERVEZNI, DE SENKI NEM SEGÍT NEKÜNK LEGYÁRTANI ŐKET - PATTHELYZETBE KERÜLTÜNK

-idézi a Reuters az elnököt, aki a dolgozóknak hozzátette, a fenti probléma ugyanakkor orvosolható, és a chipgyártás fejlődésével a cég visszakerül az okostelefon-piac trónjára.

huawei_photo

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A kínai óriáscég tavaly rövid ideig vezette a globális okostelefon-piacot, Kínában pedig hosszú ideig vezető gyártónak számított, piaci pozíciója ugyanakkor már az anyaországban is megrogyott, miután a komponenshiány miatt a cég az idei első félévben kiesett a top5 gyártó közül.

A Huawei számára ezzel együtt is erősen kérdéses, hogy az időközben rendkívüli módon megerősödő honi konkurenciával újból fel tudja-e venni a versenyt, illetve mihez tud kezdeni a világpiacon a Google Mobile Services nélküli Androiddal, illetve az azt váltó saját rendszerrel, a Harmony OS-sel.

A vállalat másik vezetője a Huawei augusztus elején közzétett negyedéves jelentését kommentálva kevésbé festett optimista képet a helyzetről, aligha ok nélkül. A társaság idei első féléves árbevétele csaknem a harmadával, 320 milliárd kínai jüanra (átszámítva körülbelül 50 milliárd dollár) esett vissza, miután az amerikai szankciók a cég fogyasztói üzletágának gerincét adó okostelefon-részleget teljesen összeroppantották. Eric Xu, a vállalat soros elnöke augusztus elején úgy fogalmazott, hogy a Huawei jelenleg a túlélésért küzd, a cég pedig egy ötéves stratégia alapján próbál kilábalni a válságból.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 12:25

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.