:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 16. 12:23

Az x86-os szerverektől is kénytelen szabadulni a Huawei

Tajvani források szerint beszállítói alternatíva híján eladja x86-os szerverekkel foglalkozó üzletágát a Huawei.

A Taiwan News forrása szerint a divíziót a Szucsou prefektúra államtanácsa által birtokolt szerv vásárolhatja meg, amely többek közötti a kínai állam tulajdonában lévő nagyvállalatokat is menedzseli. Az egyelőre nem teljes világos, hogy a potenciális vevő mihez kezd majd a részleggel. A nyilvánvaló állami befolyás mellett erősen kérdéses, hogy a Huawei-jel ellentétben sikerülhet Intel vagy AMD licencet szerezni x86-os processzorok vásárlásához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tajvani forrás szerint a Huawei x86-os szerverekből származó forgalma 3,9 milliárd dollárra esett a tavalyi évben, a teljes veszteség pedig a tízmilliárdos szintet is elérheti a divízió értékesítését követően. Az USA kormánya először 2019 májusában korlátozta az Intelt, hogy az processzorokat szállítson a Huawei-nek, amely hatására 18 százalékot esett a szerveres részleg forgalma. Ezt követően, tavaly májusban és augusztusban felmentést kapott a Huawei elleni embargó alól az Intel.

huawei_srvr

Az engedély birtokában az Intel szállíthatott bizonyos hardveres és szoftveres komponenseket kínai partnere számára. Ezzel 2019-ben életbe lépett korlátozó intézkedések bevezetése óta az Intel volt az első olyan amerikai cég, amely kereskedelmi licencet kap az amerikai kormánytól. A korlátozó szabályok addig teljesen elvágták a kínai tech óriást beszállítójától és technológiai partnerétől.

A felmentés azonban csak rövid távra szólt, így májustól gyakorlatilag teljesen megszűnt az x86-os processzorok ellátása. Bár az Intel és az AMD egyaránt megpróbált további engedélyt kérni a kormánytól, erre mindeddig nem került sor, illetve feltehetőleg már nem is fog. Mindez annak fényében érhető, hogy pár éve még kegyetlen tempóval tört előre a szerverpiacon a Huawei. 2017 elején még 88 százalékos növekedésről szólt a Gartner piackutatása, két évvel később pedig negyedévente nagyjából 1 milliárd dolláros forgalmat generált szervereiből a kínai cég, amely ezzel a Cisco szintjén mozgott.

Az x86-os vonal elapadásával a saját tervezésű ARM-alapú processzor lehet a Huawei egyetlen opciója. A vállalat évek óta fejleszti a Kunpeng termékvonalat, amelyekre építve már kiszolgálókat is összeállított. A kínai vállalat mintegy demonstrációként egy kizárólag ARM processzorokra építő adatközpontoz is összeállított Moszkvában, amelynek számítási kapacitását az orosz tudományos és akadémiai közösség használhatja ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.