Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 23. 11:14

Felemás teljesítményt produkált az Intel

Felemás negyedévet tudhat maga mögött az Intel. Bár a chipgyártó teljes forgalma viszonylag szerény mértékben, fél százalékkal mérséklődött, a profit oroszlánrészéért felelő Xeonok értékesítése az előző negyedévhez hasonlóan tovább csökkent. Az Intel papírjainak árfolyamváltozása alapján a tőzsde nem elégedett a vállalat produkciójával, a számok közzététele után ugyanis közel 3 százalékot esett a részvények értéke.

Az Intel stagnálásként kommunikálta az eredményeket. Emögött számszerűen 19,6 milliárd dolláros bevétel áll, amely nagyjából 0,5 százalékkal, illetve 100 millió dollárral jelent kevesebbet az egy évvel korábbinál. A nyereség valóban változatlan maradt, az 5,1 milliárd dolláros összeg ugyanis szinte pontosan egyezik a 2020 második negyedévében elérttel.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A bevétel továbbra is legnagyobb részéért felelős Client Computing Group teljesítményére alapvetően nem lehet panasz. A divízió 10,1 milliárd dollárt hozott a konyhára, amely 6 százalékos gyarapodás az előző évben könyvelt 9,5 milliárdhoz képest. Ezzel párhuzamosan az üzemi eredmény szokatlanul nagyot nőtt, a 2,8-ról 3,8 milliárdra ugrott összeg ugyanis mintegy 32 százalékos javulást jelent.

intl_ccg

A részletesebb kimutatások szerint ugyanakkor nem lehet teljesen elégedett az Intel. Bár a leszállított volumen a ritkán tapasztalható keresletnek hála harmadával, azaz 33 százalékkal nőtt, az átlagos eladási ár (ASP) tovább mérséklődött. A PC-s piacon már évek óta kiélezett csatát vív egymással az Intel és az AMD, amely hozzájárulhatott a számottevő mérséklődéshez, miközben az Apple is egyre kevesebb (drága) Core processzort rendel a Mackhez. Mindennek, illetve az olcsóbb termékek iránti nagyobb keresletnek köszönhetően a notebookos CPU-k ASP-re 17, az asztali processzoroké pedig 5 százalékkal csökkent. Mindeközben a 10 nanométeres termékek ellátásra egyre javul, amely viszont pozitív hatással volt a számokra.

Az előző negyedévben tapasztalt tetemes visszaesés után még nem tért teljesen magához adatközpontokhoz tervezett termékek kategóriája (DCG). Az elsősorban a Xeonokat forgalmazó DCG forgalma 9 százalékot csökkent, amely a tavalyi 7,1-hez képest 6,5 milliárdos forgalmat jelentett. Az üzemi eredmény lényegesen nagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal csökkent, 3,1-ről 1,9 milliárdra lőve vissza az összeget. Az Intel szerint a tetemes mérséklődés mögött az alacsonyabb bevétel, illetve a növekvő K+F költségek, valamint a 7 nanométeres gyártás beindításának költséges előkészületei állnak.

intl_dcg

A részletesebb bontásból jól látszik, hogy a a nagyvállalati és kormányzati oldalon értékesített termékek kivételével minden téren a visszaesésé volt a főszerep. A szerverplatformokból származó bevétel 8 százalékkal mérséklődött, amely mögött a felhőszolgáltatók felőli 20 százalékos csökkenés, illetve a telkók oldaláról tapasztalt 6 százalékkal szerényebb kereslet is benne van. Mindezt tetézte, hogy a leszállított volumen 1, az átlagos eladási ár pedig 7 százalékot mérséklődött.

A többi, 1 milliárdos forgalom környékén, vagy az alatt mozgó részleg közül ebben negyedévben is a Mobileye vitte a prímet, már ami a növekedést illeti. Az önvezető autós rendszereket fejlesztő divízió a maga 124 százalékos gyarapodásával 327 millió dolláros forgalmat generált. Az IoT divízió is remekül teljesített, forgalma ugyanis 47 százalékkal 984 millió dollárra bővült. A mérleg másik serpenyőjét az FPGA-kkal foglalkozó PSG (Programmable Solutions Group) áll, amelyek bevétele 3 százalékos mérséklődéssel 486 millión állt meg. Az NSG (Non-Volatile Memory Solutions Group), vagyis a NAND-os részleg forgalma 34 százalékkal csappant meg, 1,1 milliárdot hozzátéve az Intel forgalmához. Utóbbi részleget az SK Hynix-nak adta el az Intel, habár a tranzakció teljes lezárása szokatlanul hosszú lesz, a záróütemre csak 2025-ben kerülhet majd sor.

A következő negyedévre 18,2 (+-0,5) milliárd dolláros bevételt remél az Intel, ami bő 5 százalékos javulást jelentene 2020 hasonló időszakának forgalmához képest.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.