Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 9. 13:54

120 milliárd dollárból bővítheti gyártását Amerikában az Intel

Tovább dobálózik a dollár tízmilliárdokkal az Intel. Egy friss interjú alapján a vállalat 60-120 milliárd dolláros keretből bővítené amerikai chipgyártását.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója mindezt a korábban bejelentett IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégia részeként vázolta fel. A vállalat ennek részeként olyan élvonalbeli gyárkomplexumot építene, amely a waferek megmunkálása mellett a chipekhez szükséges fejlett tokozások előállítására is képes lenne. A vállalat szerint a többfunkciós gigaüzem felépítése a főbb paraméterektől függően 60-120 milliárd dollárba kerülhet majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Gelsinger szerint egyelőre a megfelelő helyet keresik a gyárnak, amely ideális esetben egy (vagy több) műszaki egyetem közelében helyezkedne el, így biztosítva a szakemberek ellátását. Az elnök-vezérigazgató szerint a hatalmas üzem hat-nyolc modulból épülne fel, amelyek egyenként 10-15 milliárd dollárba kerülnének. A gyárkomplexumnak nem csak a befektetés szempontjából lenne nagy gazdasági jelentősége, az ugyanis közvetlenül nagyjából mintegy 10 000 új állást teremtene, közvetetten pedig akár 100 000 új munkahelyet is jelenthetne az óriási beruházás.

intl_fab

A kisebb város méretű komplexum lokációjához több államot is számításba vett az Intel. A szakemberek ellátása mellett ugyanakkor olyan fontos szempontokat is figyelembe kell venni, mint a víz- és a villamosáram megfelelő ellátása. Gelsinger szavai alapján a keresési folyamat előrehaladott állapotban lehet, az Intel ugyanis még az idei év vége előtt bejelentené a gigaüzem építési helyét, amely ezzel optimális esetben 2024-re elkészülhetne.

A chipgyártónak jelenleg nem ez az egyetlen nagyszabású, gyártókapacitása bővítésére irányuló terve. Amerika mellett ugyanis Európában is terjeszkedne az Intel, amit első körben egy 20 milliárd eurós befektetéssel valósítana meg. A forrás szerint az üzem(ek) telepítéséről több országgal is tárgyal a vállalat, amelyek között Németország mellett Franciaország és Olaszország egyaránt szerepel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról