Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 9. 13:54

120 milliárd dollárból bővítheti gyártását Amerikában az Intel

Tovább dobálózik a dollár tízmilliárdokkal az Intel. Egy friss interjú alapján a vállalat 60-120 milliárd dolláros keretből bővítené amerikai chipgyártását.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója mindezt a korábban bejelentett IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégia részeként vázolta fel. A vállalat ennek részeként olyan élvonalbeli gyárkomplexumot építene, amely a waferek megmunkálása mellett a chipekhez szükséges fejlett tokozások előállítására is képes lenne. A vállalat szerint a többfunkciós gigaüzem felépítése a főbb paraméterektől függően 60-120 milliárd dollárba kerülhet majd.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Gelsinger szerint egyelőre a megfelelő helyet keresik a gyárnak, amely ideális esetben egy (vagy több) műszaki egyetem közelében helyezkedne el, így biztosítva a szakemberek ellátását. Az elnök-vezérigazgató szerint a hatalmas üzem hat-nyolc modulból épülne fel, amelyek egyenként 10-15 milliárd dollárba kerülnének. A gyárkomplexumnak nem csak a befektetés szempontjából lenne nagy gazdasági jelentősége, az ugyanis közvetlenül nagyjából mintegy 10 000 új állást teremtene, közvetetten pedig akár 100 000 új munkahelyet is jelenthetne az óriási beruházás.

intl_fab

A kisebb város méretű komplexum lokációjához több államot is számításba vett az Intel. A szakemberek ellátása mellett ugyanakkor olyan fontos szempontokat is figyelembe kell venni, mint a víz- és a villamosáram megfelelő ellátása. Gelsinger szavai alapján a keresési folyamat előrehaladott állapotban lehet, az Intel ugyanis még az idei év vége előtt bejelentené a gigaüzem építési helyét, amely ezzel optimális esetben 2024-re elkészülhetne.

A chipgyártónak jelenleg nem ez az egyetlen nagyszabású, gyártókapacitása bővítésére irányuló terve. Amerika mellett ugyanis Európában is terjeszkedne az Intel, amit első körben egy 20 milliárd eurós befektetéssel valósítana meg. A forrás szerint az üzem(ek) telepítéséről több országgal is tárgyal a vállalat, amelyek között Németország mellett Franciaország és Olaszország egyaránt szerepel.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.