Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 9. 13:54

120 milliárd dollárból bővítheti gyártását Amerikában az Intel

Tovább dobálózik a dollár tízmilliárdokkal az Intel. Egy friss interjú alapján a vállalat 60-120 milliárd dolláros keretből bővítené amerikai chipgyártását.

Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója mindezt a korábban bejelentett IDM 2.0 (Integrated Device Manufacturing) stratégia részeként vázolta fel. A vállalat ennek részeként olyan élvonalbeli gyárkomplexumot építene, amely a waferek megmunkálása mellett a chipekhez szükséges fejlett tokozások előállítására is képes lenne. A vállalat szerint a többfunkciós gigaüzem felépítése a főbb paraméterektől függően 60-120 milliárd dollárba kerülhet majd.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Gelsinger szerint egyelőre a megfelelő helyet keresik a gyárnak, amely ideális esetben egy (vagy több) műszaki egyetem közelében helyezkedne el, így biztosítva a szakemberek ellátását. Az elnök-vezérigazgató szerint a hatalmas üzem hat-nyolc modulból épülne fel, amelyek egyenként 10-15 milliárd dollárba kerülnének. A gyárkomplexumnak nem csak a befektetés szempontjából lenne nagy gazdasági jelentősége, az ugyanis közvetlenül nagyjából mintegy 10 000 új állást teremtene, közvetetten pedig akár 100 000 új munkahelyet is jelenthetne az óriási beruházás.

intl_fab

A kisebb város méretű komplexum lokációjához több államot is számításba vett az Intel. A szakemberek ellátása mellett ugyanakkor olyan fontos szempontokat is figyelembe kell venni, mint a víz- és a villamosáram megfelelő ellátása. Gelsinger szavai alapján a keresési folyamat előrehaladott állapotban lehet, az Intel ugyanis még az idei év vége előtt bejelentené a gigaüzem építési helyét, amely ezzel optimális esetben 2024-re elkészülhetne.

A chipgyártónak jelenleg nem ez az egyetlen nagyszabású, gyártókapacitása bővítésére irányuló terve. Amerika mellett ugyanis Európában is terjeszkedne az Intel, amit első körben egy 20 milliárd eurós befektetéssel valósítana meg. A forrás szerint az üzem(ek) telepítéséről több országgal is tárgyal a vállalat, amelyek között Németország mellett Franciaország és Olaszország egyaránt szerepel.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 15:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.