Szerző: Koi Tamás

2021. augusztus 6. 12:38

Júniusban globális piacvezetővé vált a Xiaomi

Idén júniusban fennállása óta először vezette a globális mobilpiacot a kínai Xiaomi, mely ügyesen pozícionálta magát a Huawei megüresedő helyébe.

Ott van a potenciál a Xiaomiban ahhoz, hogy tartósan piacvezetővé váljon a globális okostelefon-szegmensben, ez most már mindennél egyértelműbb, miután a céget egy héten belül két, független piackutató-cég is régiós, illetve globális szinten a létra legmagasabb fokára helyezte. A Counterpoint Research frissen publikált gyorsjelentése szerint a kínai gyártónak idén júniusban első ízben sikerült megelőznie a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának számító Samsungot.

A kutatócég szerint a kínai gyártó az idei hatodik hónapban 26%-kal növelte eladási darabszámát, így a teljes piaci volumen 17,1%-át adta ebben a hónapban. A cég a 15,7 százalékkal a második, illetve 14,3%-kal a harmadik helyen álló Samsungot és Apple-t utasította ezzel maga mögé. A cég a júniust is magába foglaló második negyedévben ugyanakkor továbbra is a második piaci pozíciót tartotta a Samsung mögött.

xiaomi_counterpoint
forrás: counterpoint research

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az elemzőcég szakértője felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy a Xiaomi júniusban kiharcolt piacelsősége egyelőre távolról sem tűnik még hosszú távon bebiztosítottnak, a vezető pozíció megszerzéséhez ugyanis nagyban hozzájárult, hogy a Samsung vietnámi gyáraiban az újabb koronavírus-esetek ismételten gyártási-ellátási problémákat okoztak, mely a leszállított készülékek darabszámát kedvezőtlenül befolyásolta.

Az egész második negyedévet tekintve ugyanakkor piacelsőnek tekinthető a Xiaomi Európában, ezt már egy másik piackutató, a Stategy Analytics hét elején közzétett elemzése mutatja. A szegmens újdonsült bajnoka, a Xiaomi 12,7 millió készüléket szállított le ebben az időszakban az öreg kontinensen, 700 ezerrel többet, mint a Samsung. A vállalat értékesítési volumenének növekedése ezzel éves szinten több mint 67% lett, míg a dél-koreai rivális ugyanebben az időszakban 7%-os mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.

A Xiaomi az okostelefon-szegmensben egyébként közel egy évtizedes múlttal rendelkezik, a cég eleinte elsősorban a kínai piacot célozta termékeivel, csak később kezdett globális terjeszkedésbe. A vállalat fennállása óta eddig több mint 800 millió okostelefont adott el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról