:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 28. 10:58

Soha nem látott magasságokban a Google anyacége

A pandémia lecsengését követően megélénkülő költési hajlandóság ismét parádés pénzügyi teljesítményt eredményezett a Google anyacégénél, az Alphabetnél.

A második pénzügyi negyedévben felélénkülő online hirdetési kedvnek köszönhetően újabb rekord pénzügyi időszakot tudhat maga mögött a világ legnagyobb, online keresésben érdekelt vállalkozása, az Alphabet. A Google anyacégének szárnyalása jól érzékelteti, hogy a pandémia lecsengését követő időszakban az online szolgáltatások iránti felélénkült kereslet aligha fog csökkenni, a korábban várt lassulásnak nyoma sincs.

Az Alphabet teljes, második negyedéves árbevétele az előző év hasonló időszakával összehasonlítva mintegy 61,6%-kal, 61,88 milliárd dollárra nőtt, messze meghaladva az 56 milliárd dolláros előzetes elemzői várakozásokat - céghez eddig soha, egyetlen korábbi pénzügyi időszakban sem folyt be ekkora bevétel.

google_logo_mirror

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat nettó profitja mindeközben több mint a két és félszeresére, 7 milliárd dollárról 18,5 milliárd dollárra nőtt, ezzel az Alphabet immár négy negyedéven át tartó, folyamatosan növekvő, rekord nyereséget könyvelhet el.

Az árbevétel legnagyobb részét (35,8 milliárd dollárt) a Google keresőszolgáltatásból származó hirdetési árbevétel adja, csak ennek az üzletágnak a bevétele 14 milliárd dollárral nőtt az előző év hasonló időszakához képest - derül ki a beszámolóból. Csaknem duplájára, 3,8 milliárd dollárról 7 milliárd dollárra nőtt a YouTube-ról származó hirdetési bevétel, ezzel a cég teljes hirdetési árbevétele átlépte az 50 milliárd dollárt.

Az Alphabet felhős üzletága, a nagyobb riválisokhoz képest egyelőre csak a szárnyait bontogató Google Cloud eközben továbbra is veszteségesen működött ugyan, de már csak 594 millió dolláros mínuszban volt a divízió, vagyis egy év alatt sikerült csaknem a harmadára csökkenteni a deficitet, miközben a felhőszolgáltatásokból származó árbevétel hárommilliárd dollárról 4,6 milliárd dollárra nőtt. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 06:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.