Szerző: Koi Tamás

2021. március 17. 09:41

Tízezer embert bocsát el a Nokia

Fennállásának eddigi legnagyobb csoportos létszámleépítését jelentette be a finn Nokia, mely a mobilhálózati eszközök (bázisállomás-komponensek és az azokhoz kapcsolódó berendezések) piacán egyre intenzívebb nyomás alatt van az erősödő európai és ázsiai konkurensek által.

További jelentős költségcsökkentésre kényszerül az egykor szebb napokat látott finn mobilhálózati infrastruktúra-beszállító óriás, a Nokia. A vállalat felsővezetése kedden jelentette be, hogy a következő két évben fokozatosan mintegy 10 ezer munkavállalójától válik meg annak érdekében, hogy működését gazdaságosabbá tegye, illetve több forrást tudjon átcsoportosítani a kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatására. 

Az intézkedést bejelentő, a Nokia élére tavaly augusztusban került cégvezető, Pekka Lundmark több mint fél éve igyekszik egyenesbe állítani a dugóhúzóba került vállalatot, a mostani bejelentés is annak az intézkedéscsomagnak a része, melynek célja, hogy a gyártó újra vezető pozícióba kerülhessen a saját piacán. A tavaly októberben bejelentett stratégiaváltás része volt egy vállalati reorganizáció végrehajtása is, melynek eredményeként a Nokia tevékenysége a jövőben négy üzletágra tagozódhat.

lundmark
pekka lundmark, a nokia vezérigazgatója

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Nokia számára egyfajta mentőintézkedésnek is felfogható csomag gyors és a lehető legfájdalommentesebb végrehajtása elemi érdeke a cégnek, hiszen javában zajlanak globálisan az 5G-s hálózatok kiépítését támogató beszállítói tenderek, ahol ráadásul a Nokia (és másik európai riválisa, az Ericsson) egyre több operátornál kerülhet helyzeti előnybe, miután a kínai szereplőket az amerikai szankciók mind az ellátási lánc, mind diplomáciai vonatkozások alapján egyszerre gyengítik.

A finn vállalat számára rossz hír, hogy a feltörekvő riválisok közt megjelentek olyan globális multik, mint a Samsung, ráadásul a koreai cég tavaly el is vitt egy jelentős tendergyőzelmet a Nokia egyik korábbi kulcspartnerénél, az amerikai Verizonnál. Emellett a cég eddig nem tudta megvetni a lábát Kínában, a világ legnagyobb felvevőpiacán, szemben a svéd Ericsonnal, mely bevételeinek immár jelentős részét köszönheti sikeres szereplésének az ázsiai ország tenderein.

A Nokiának jelenleg globálisan 90 ezer munkavállalója van, a keddi bejelentés szerint a leépítés minden országot és területet érint majd, kivéve Franciaországot, ahol az Alcatel-Lucent 2016-os akvizícióját követően már jelentős létszámú munkavállalót elbocsátott a cég. A létszámleépítés a tervek szerint 2023-ig összesen 600 millió eurónyi kiadáscsökkentést eredményezhet a társaságnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról