:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 21. 12:27

Szépen tartja magát az IBM

Az elemzői várakozásokat felülmúló negyedévet könyvelt az IBM, melynek hírére 4 százalékot nőtt a vállalat részvényeinek értéke.

Bár a Nagy Kék viszonylag szerény mértékben, 3 százalékkal tudta növelni forgalmát, a 18,75 milliárd dolláros összeg így is jobb 2,5 százalékkal, mint amire az elemzők korábban számítottak. A cég elsősorban a felhős üzletágának és az üzleti szolgáltatásoknak köszönheti a növekedést. A vállalat vezetése szerint a felhő most kezdhet el profitálni abból, hogy az ügyfelek lassan felocsúdnak a pandémia jelentette sokkhatás, illetve az azt kísérő beruházásstop után. Az IBM nettó profitja 2,6 százalékkal, 1325 millió dollárra mérséklődött - derül ki a friss pénzügyi jelentésből.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az üzleti szolgáltatásokat nyújtó Global Technology Services (GTS) csoport bevétele szerény 1,8 százalékot javult, 6,23-ról 6,34 milliárd dollárra feltornászva a forgalmat. A GTS hamarosan komoly átalakuláson megy keresztül. Az IBM az év végéig egy különálló, Kyndryl nevű cégbe szervezi ki a menedzselt infrastruktúra szolgáltatásokat. A vállalat ezzel alacsonyabb profitot hozó ágazatait igyekszik leválasztani, hogy az ígéretesebb hibrid felhős, illetve AI szegmensekre koncentrálhasson. Ezzel az IBM igyekszik gördülékenyebbé tenni működési modelljét, és a Red Hatre, felhős platformjára, illetve az olyan komoly növekedési potenciállal kecsegtető területekre fókuszál majd, mint az AI vagy a hibrid felhő.

ibm_2

Utóbbi a vállalat aktuális teljesítményének tükrében logikusnak tűnik. Az IBM négy legnagyobb részlegéből ugyanis ezúttal is a felhős és kognitív szoftvermegoldások (Cloud & Cognitive Software) üzletág produkálta a legnagyobb gyarapodást. A felhős termékekből származó teljes árbevétel 6,1 milliárd dollár volt az év második negyedévében, ami 6 százalékos növekedésnek felel meg, felülmúlva az elemzők által várt 5,93 milliárdot.

Jól teljesített az üzleti szolgáltatásokat nyújtó Global Business Services (GBS) csoport is, amelynek 4,34 milliárd dolláros bevétele 12 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A hardveres részleg ugyanakkor gyengén teljesített, jóformán egyedüliként produkálva csökkenést. Az 1,71 milliárdos forgalom ugyanis 7 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 12:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.