Szerző: Asztalos Olivér

2021. május 6. 13:19

Az IBM-nél készült el az első 2 nanométeres áramkör

Az IBM jelentette be az iparág első 2 nanométeres áramkörét. A Nagy Kék állítja, sikerült minden eddiginél nagyobb tranzisztorsűrűséget produkálni, habár tesztáramkörökről lévén szó, a 2 nanométeres chipek tömeggyártása még évekre lehet.

Az IBM fejlesztése négyzetmilliméterenként nagyjából 333,33 millió darab tranzisztort képes elhelyezni, amely érték közel 96 százalékkal múlja felül a tavaly óta tömegtermelésben lévő 5 nanométeres TSMC-eljárást. Ez röviden annyit tesz, hogy egységnyi területen közel kétszer annyi tranzisztor helyezhető el, melynek hála jelentősen csökkenthető a lapka területe, vagy változatlan terület mellett duplázható a kritikus fontosságú érték.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IBM saját, 7 nanométeres eljárásához hasonlítja 2 nanométerét, amely ebben a viszonylatban legfeljebb 45 százalékkal magasabb tranzisztorsűrűséget, vagy 75 százalékkal alacsonyabb disszipációt kínál. A valós érték attól függ majd, hogy a tervezésnél melyik tulajdonságot részesítik előnyben a mérnökök. Az akkumulátorról működő termékeknél rendszerint utóbbi, vagyis az alacsonyabb disszipáció élvez előnyt, ugyanakkor ezzel együtt a magasabb teljesítményről sem kell lemondani a mindenkori chipdizájnnal kijelölt céloktól függően.

ibm_2nm

Az IBM fejlesztése az egyre szélesebb körbe alkalmazott EUV-s, vagyis az extrém ultraibolya fényt használó levilágítási mód mellett új tranzisztorokat is alkalmaz. A fejlesztőlabor a konkurensekhez hasonlóan GAA-ra (Gate-All-Around), vagy más néven nanohuzal/nanolap-tranzisztorra építi 2 nanométeres eljárását, amely a FinFET-nél valamelyest kedvezőbb elektromos tulajdonságokkal rendelkezik, miközben számottevően javítja a skálázhatóságot.

Érdekes adalék, hogy az IBM már jó ideje kizárólag a fejlesztési munkálatokhoz nélkülözhetetlen tesztchipek gyártását végzi. A Nagy Kék még 2014-ben adta el üzemét a GlobalFoundriesnek, vagyis tömeggyártással már lassan hét éve nem foglalkozik. A kutatási és fejlesztési központ azonban megmaradt, a bejelentés alapján pedig komoly munka folyik az Albany városának területén húzódó laborban. Az IBM többek között a Samsunggal, illetve újabban már az Intellel is közösen dolgozik a két gyártó jövőbeni eljárásain, így a most bejelentett fejlesztés jó eséllyel visszaköszön majd a két nagy szereplő egyes jövőbeni termékeiben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról