Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 20. 10:18

236 millió darab notebook fogyhat idén

A TrendForce szerint új rekordot állíthatnak be az idei notebookos eladások, hála a tavalyi évet is meghaladó, rendkívül magas keresletnek.

A piackutató prognózisa szerint idén mintegy 236 millió darab notebook fogyhat, amely 15 százalékkal múlná felül a 2020-as eladásokat. Bár a növekedés mértéke magasan felülmúlja a járvány előtti, átlagosan legfeljebb 3 százalékot, a tavalyi 26 százalékhoz képest azonban elmarad. A TrendForce szerint jelenleg az oktatáshoz beszerzett gépek hajtják a piacot, amelyek között a Chromebookok viszik a prímet. A Google operációs rendszerének hála a Samsung lehet az idei év egyik nyertese, amely mellett a nagy konkurens Apple lehet a másik olyan szereplő, amely végül kiugróan nagy növekedést könyvelhet el.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A piackutató közleménye alapján az idei eladások mintegy 20 százalékát a különféle Chromebookok viszik el. Mindez annak fényében nem csoda, hogy a jellemzően kedvező árú notebookok rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek az oktatásban, különösen, ha Amerikáról van szó, ahol a gépek 70 százalékát adják el. A TrendForce szerint idén 47 millió darab Chromebook kelhet majd el, amely a tavalyihoz képest 50 százalékos ugrás lenne. Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, hogy az idei év első felében tapasztalt magas kereslet egyre inkább enyhül, köszönhetően a fokozatos újranyitásnak.

tforce_nbook_21_22

A TrendForce szerint utóbbi a teljes piacra rányomhatja a bélyegét, vagyis az év második felében az összes különféle notebook iránt csillapodhat az igény. Mindeközben az érintett gyártók csökkentik termékmixükben a Chromebookok arányát. A piackutató megjegyzése alapján az olcsó gépeken egyre nehezebb profitot termelni, köszönhetően a különféle főkomponensek (pl. kijelzőpanel) egyre növekvő árának.

A TrendForce prognózisa alapján mindez majd csak az utolsó, negyedik negyedévben mutatkozhat meg a számokba, az aktuális harmadik negyedévben még a másodikhoz hasonló eladásokkal lehet számolni. Az utolsó negyedévben sem kell hatalmas visszaesésre számítani, mindössze 3 százalékos lehet a mérséklődés a megelőző két negyedévhez képest. A TrendForce szerint jövőre valamelyest csökkenhetnek majd az eladások, az üzleti notebookoknak hála azonban mindössze 6 százalékos lehet a mérséklődés, amely 220 millió darab terméket jelentene.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 09:29

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.