:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. július 16. 13:05

A Steam kézikonzollal állít konkurenciát a Switchnek

Szinte a semmiből húzta el saját kézikonzolját a Steam, ami akár még maradandó sikereket is hozhat a vállalatnak.

Bár azt sejteni lehetett, hogy a Steam a korábbi kudarcok ellenére sem adja fel a konzolpiacot, arra valószínűleg csak kevesen számítottak, hogy a számítógépes játékokkal foglalkozó vállalat egy kézikonzollal próbál újból szerencsét. A Steam Deck az igencsak népszerű, a közelmúltban frissítéssel gyarapodott Nintendo Switch által kitaposott úton próbálja lehagyni a japán céget. A Steam ehhez látszólag minden beleadott, az egyedi hardver mellé ugyanis egyedi szoftver is társul, a specifikációk alapján pedig ígéretesnek tűnik a hordozható játékgép.

A konzol alapját az AMD x86-os rendszerchipje adja, amely valószínűleg a cég Van Gogh kódnevű fejlesztését takarja. A processzorról egyelőre nem lehet minden részletet tudni, annyi azonban már kiderült, hogy abban négy darab Zen 2-es processzormag és 512 darab RDNA2-es grafikus végrehajtóegység található. A CPU alapórajele 2,4, turbója pedig 3,5 GHz, miközben a GPU frekvenciája terheléstől függően 1,1 és 1,6 GHz között mozoghat játék közben. A processzorhoz összesen 16 gigabájt LPDDR5 szabványú rendszermemória társul. A háttértár modelltől függően 64 gigabájtos eMMC, illetve 256 vagy 512 gigabájtos PCIe NVMe SSD is lehet, amely kapacitás szükség szerint microSDXC/SDHC kártyával toldható meg.

deck1

A kézikonzolba természetesen kétsávos Wi-Fi (802.11ac), illetve Bluetooth 5.0-s modul is került, a jó hangzásért pedig egy dedikált DSP felel. A 7 hüvelykes kijelző típusa egyelőre ismeretlen, így nem tudni, hogy az VA vagy IPS típusú-e. Annyi bizonyos, hogy a panel 1280x800-as (16:10) felbontásra képes 60 hertzes képfrissítés a legfeljebb 400 nites fényerő mellett.

A dedikált dokkoló segítségével a konzol DisplayPort 1.4 aljazon keresztül külső kijelzőre is köthető, amelynek felbontása akár 8K-s is lehet. Ilyen beállítás mellett azonban minden bizonnyal csak néhány egyszerűbb játék lesz futtatható, tekintve a rendszerchip limitált számítási teljesítményét. A 669 grammos konzol egy 40 wattórás beépített teleppel rendelkezik, amely terheléstől függően 2-8 óra játékhoz képes biztosítani a tápellátást. Az akkut egy 45 wattos USB Type-C PD3.0-s adapterrel lehet újratölteni.

deck2

Az első olvasatra érdekes és méretéhez képes erős hardverre a reinkarnált SteamOS 3.0-s verziója került. Az Arch Linuxra épülő operációs rendszer legújabb főverziójáról egyelőre nem sokat tudni. A Steam vélhetően abban bízik, hogy ez alkalommal sikerül a szoftverrel megtörni a Windows monopóliumát a PC-s játékok piacán. Ehhez nyújt segítséget a Proton névre keresztelt szoftveres megoldás. Ez a Wine módosított, más kompatibilitási eszközökkel integrált változata, melynek segítségével SteamOS alatt is futtathatóak a Windowsra írt játékok. Hogy mindezzel sikerül-e meggyőzni a célközönséget, az legkorábban decemberben derülhet ki, a cég ugyanis ekkor kezdi el szállítani a mától előrendelhető Deckeket. A kézikonzol legkisebb, 64 gigabájtos verziójáért 419 eurót, a 256-osért 549-et, az 512 gigásért pedig 679 eurót kér a Steam. Ezzel szemben a frissített, 64 gigabájtos Switchért nettó 350 dollárt akar kapni az immár konkurens Nintendo.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.