Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 14. 11:21

Ellenszélben is nagyot nőtt a PC-piac

Tovább duzzadt a PC-piac, amely minden tekintetben jelentősen nőtt az év első három hónapjában. A piacvezető gyártókat több probléma hátráltatja, az akadályok között pedig egyelőre az Apple tud legjobban mozogni.

Ritkán látott mértékben, 55,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben leszállított PC-k darabszáma - derül ki az IDC legújabb kutatásából. Az OEM gyártók összesen közel 84 millió darab konfigurációt szállítottak le, ami hatalmas ugrásnak számít az egy évvel korábbi 54 millióhoz képest. A piacvezető három vállalat sorrendje nem változott, az élmezőnyből csak az Apple tudott javítani a pozícióján, amely egy év alatt kényelmese duplázta meg eladásait.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az IDC szerint márpedig még ennél is nagyobb lehetett volna a növekedés, gyártók ugyanis így sem tudták maradéktalanul kiszolgálni a megrendeléseket. A koronavírus-járvány miatt világszerte bevezetett távmunka, távoktatás, na meg persze az otthoni szórakozás iránt megugrott igények továbbra is szokatlanul nagy tömegeket sarkallnak új PC-vásárlására. A gyorsan megnőtt kereslet miatt bizonyos félvezetős komponensekből hiány alakult ki, amit különféle logisztikai problémák tetéztek, így nem csoda, hogy a darabszám mellett átlagos eladási ára (ASP) is megnőtt. Utóbbihoz hozzájárult, hogy a drágább gamer, a felsőkategóriás nagyvállalati, illetve az oktatásban előszeretettel alkalmazott érintőképernyős modellek iránt nagyobb mértékben nőtt a kereslet.

"Nem volt kérdés, hogy 2021-et minden piacon tetemes szállítási hátralékkal kezdik meg a PC-gyártók. A chipgyártóknál tapasztalható ellátási problémák pedig csak hátráltatják a megrendelések pontos teljesítését. Az igények mindhárom szegmensben (üzleti, oktatási, konzumer) felülmúlták a várakozásainkat, függetlenül attól, hogy már számos országban megkezdték az újranyitást. A PC-piac idei évének a fő témája várhatóan a chipihány lesz, ennél azonban már fontosabb kérdés, hogy 2-3 éven belül hogy néznek majd ki a piaci igények. Hisszük, hogy a PC-k alapvető változásokon mennek keresztül, amely pozitív kilátásokkal kecsegtet a következő évekre" - mondta Ryan Reith, az IDC programigazgatója.

A GYÁRTÓK VERSENYE

A szokatlanul körülményekben az összes gyártó jelentősen növelni tudta eladásait, ám az egyes szereplők között most is jelentős különbségek mutatkoztak. A piacvezető Lenovo pozícióját nem veszélyeztette komolyabban semmi, habár végül a második helyezett HP egy lépéssel közelebb került kínai tulajdonú riválisához. A dobogó utolsó fokát birtokló Dell lényegesen rosszabbul használta ki a lehetőséget. A konkurensekhez képes szerénynek számító 23,4 százalékos növekedéssel 15,4 százalékra apadt az amerikai gyártó részesedése.

idc_21q1

Az élmezőny legnagyobb nyertese az Apple, amely kényelmesen duplázta meg a tavalyi első negyedévben leszállított Mac konfigurációinak darabszámát. A ritkán látható mértékű, 111,5 százalékos növekedéssel az Acer elé került a kaliforniai székhelyű szereplő, amely 8 százalékos piaci részesedésével így már a negyedik legnagyobb szereplőnek számít. Bár az IDC elemzésének publikus része nem tér ki az okokra, az Apple részben az ARM-alapú új Macekből, részben pedig a chipgyártóknál kivívott erős pozíciójából kovácsolhatott tetemes előnyt. Az élmezőnyben a cupertinói vállalat az egyetlen, amely képes saját processzorokkal szerelt notebookok értékesítésére is.

a címlapról