Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 14. 11:21

Ellenszélben is nagyot nőtt a PC-piac

Tovább duzzadt a PC-piac, amely minden tekintetben jelentősen nőtt az év első három hónapjában. A piacvezető gyártókat több probléma hátráltatja, az akadályok között pedig egyelőre az Apple tud legjobban mozogni.

Ritkán látott mértékben, 55,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben leszállított PC-k darabszáma - derül ki az IDC legújabb kutatásából. Az OEM gyártók összesen közel 84 millió darab konfigurációt szállítottak le, ami hatalmas ugrásnak számít az egy évvel korábbi 54 millióhoz képest. A piacvezető három vállalat sorrendje nem változott, az élmezőnyből csak az Apple tudott javítani a pozícióján, amely egy év alatt kényelmese duplázta meg eladásait.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az IDC szerint márpedig még ennél is nagyobb lehetett volna a növekedés, gyártók ugyanis így sem tudták maradéktalanul kiszolgálni a megrendeléseket. A koronavírus-járvány miatt világszerte bevezetett távmunka, távoktatás, na meg persze az otthoni szórakozás iránt megugrott igények továbbra is szokatlanul nagy tömegeket sarkallnak új PC-vásárlására. A gyorsan megnőtt kereslet miatt bizonyos félvezetős komponensekből hiány alakult ki, amit különféle logisztikai problémák tetéztek, így nem csoda, hogy a darabszám mellett átlagos eladási ára (ASP) is megnőtt. Utóbbihoz hozzájárult, hogy a drágább gamer, a felsőkategóriás nagyvállalati, illetve az oktatásban előszeretettel alkalmazott érintőképernyős modellek iránt nagyobb mértékben nőtt a kereslet.

"Nem volt kérdés, hogy 2021-et minden piacon tetemes szállítási hátralékkal kezdik meg a PC-gyártók. A chipgyártóknál tapasztalható ellátási problémák pedig csak hátráltatják a megrendelések pontos teljesítését. Az igények mindhárom szegmensben (üzleti, oktatási, konzumer) felülmúlták a várakozásainkat, függetlenül attól, hogy már számos országban megkezdték az újranyitást. A PC-piac idei évének a fő témája várhatóan a chipihány lesz, ennél azonban már fontosabb kérdés, hogy 2-3 éven belül hogy néznek majd ki a piaci igények. Hisszük, hogy a PC-k alapvető változásokon mennek keresztül, amely pozitív kilátásokkal kecsegtet a következő évekre" - mondta Ryan Reith, az IDC programigazgatója.

A GYÁRTÓK VERSENYE

A szokatlanul körülményekben az összes gyártó jelentősen növelni tudta eladásait, ám az egyes szereplők között most is jelentős különbségek mutatkoztak. A piacvezető Lenovo pozícióját nem veszélyeztette komolyabban semmi, habár végül a második helyezett HP egy lépéssel közelebb került kínai tulajdonú riválisához. A dobogó utolsó fokát birtokló Dell lényegesen rosszabbul használta ki a lehetőséget. A konkurensekhez képes szerénynek számító 23,4 százalékos növekedéssel 15,4 százalékra apadt az amerikai gyártó részesedése.

idc_21q1

Az élmezőny legnagyobb nyertese az Apple, amely kényelmesen duplázta meg a tavalyi első negyedévben leszállított Mac konfigurációinak darabszámát. A ritkán látható mértékű, 111,5 százalékos növekedéssel az Acer elé került a kaliforniai székhelyű szereplő, amely 8 százalékos piaci részesedésével így már a negyedik legnagyobb szereplőnek számít. Bár az IDC elemzésének publikus része nem tér ki az okokra, az Apple részben az ARM-alapú új Macekből, részben pedig a chipgyártóknál kivívott erős pozíciójából kovácsolhatott tetemes előnyt. Az élmezőnyben a cupertinói vállalat az egyetlen, amely képes saját processzorokkal szerelt notebookok értékesítésére is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról