Szerző: Koi Tamás

2020. április 28. 09:32

Engedne az EU-nak a Broadcom

Számos partnerével felbontaná, vagy újrakötné beszállítói szerződését az elsősorban különféle kommunikációs és jelfeldolgozó áramköröket gyártó amerikai Broadcom annak érdekében, hogy az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálatának végére mielőbb pont kerüljön - lehetőleg tetemes bírság kiszabása nélkül.

Önként felbontaná azokat az exkluzív beszállítói szerződéseket több partnerével is a Broadcom, melyek kapcsán az Európai Bizottság versenyügyi szerve tavaly indított vizsgálatot, illetve hozott ideigelens korlátozó intézkedést, melyek eleve felfüggesztették az e szerződésekben foglaltak alkalmazását. A folyamatban lévő vizsgálat szerint az amerikai chipgyártó visszaélhetett erőfölényével, amikor annak érdekében biztosított komoly visszatérítéseket bizonyos TV- és modemgyártóknak, hogy azok többségében vagy kizárólagosan tőle vásároljanak jelfeldolgozó egységeket.

Az Európai Bizottság tavaly októberben ideiglenes intézkedéssel kötelezte a Broadcomot arra, hogy hat, TV-ket, modemeket és beltéri egységeket gyártó partnerével kötött exkluzív beszállítói megállapodását felfüggessze. Az intézkedés meghozatalára azután volt szükség, hogy a Bizottság az ügyben idén júniusban indított vizsgálat kezdeti szakaszában olyan bizonyítékokat tárt fel, melyek arra engednek következtetni, hogy a feltételezett versenyellenes magatartással az ügy lezárásáig a Broadcom további, jelentős károkat okozhat versenytársainak.

vestager
MARGRETHE VESTAGER EU-S VERSENYÜGYI BIZTOS (FOTÓ: EURÓPAI BIZOTTSÁG)

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az ügy abból a szempontból mindenképpen figyelmet érdemel, hogy a legfeljebb három évig, vagy a vizsgálat lezárásáig kiterjedő tiltó intézkedést a technológiai szektor nagy szereplőit érintő vizsgálatok körében működésének több mint két évtizede óta először alkalmazta az EU-s versenyügyi hatóság. A versenyjog által biztosított intézkedés rendszerint azt hivatott szolgálni, hogy egy esetleges hosszadalmasan elhúzódó vizsgálat idején a versenyellenes magatartással hátrányba hozott vállalkozások működése a fair verseny keretei közt biztosított legyen.

A Broadcom a Bizottság októberi döntését követően visszautasította a vádakat, valamint közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen az illetékes bíróságokon. Szakértők szerint e jogi szakasz sikerén vagy bukásán múlhat, hogy az Európai Bizottság a jövőben az ideiglenes felfüggesztő intézkedéseket az IT szektorban működő más - elsősorban amerikai - multik ellen (mint például a Google) is beveti-e.

A vállalat most mégis önként ajánlotta fel, hogy a kifogásolt joggyakorlatot teljesen kész felszámolni, az erről kiadott közleményben kifejtve, a cég reméli, hogy az ajánlat megfelelőnek bizonyul a Bizottság számára, mely így büntetés kiszabása és a jogsértés megállapítása nélkül lezárja a vizsgálatot.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 10:00

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.