Szerző: Koi Tamás

2021. július 1. 09:09

Augusztustól nem fogad APK-kat a Play Store

Augusztus elsejétől megváltoztatja a Play Store alkalmazásfeltöltési kritériumait a Google, így ettől az időponttól kezdve a fejlesztők új alkalmazásait a megszokott APK formátum helyett Android App Bundle-ban (aab) fogad.

Az egész androidos alkalmazás-ökoszisztémára potenciálisan kiható változást hajt végre a Google az általa üzemeltetett Play Store alkalmazás-piactér felhasználási feltételeinek augusztus 1-jei átalakításával. A cég ettől az időponttól kezdve nem fogad be a fejlesztőktől APK formátumú appokat, helyette a 2018-ban bemutatott Android App Bundle alkalmazáskiadási formátum használata válik kötelezővé.

Az egyelőre csak az új appokra vonatkozó változás megnehezítheti az androidos alkalmazások Play Store-on kívüli redisztribúcióját, mivel az Android App Bundle-t kizárólag a Google saját piactere használja - jóllehet a fejlesztőknek továbbra sincs tiltva, hogy más csomagformátumban máshol is közzétegyék alkalmazásaikat, illetve a nagyvállalati környezetben menedzselt Play Store felületekre a továbbiakban is küldhetők APK formátumú appok.

android_apps

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google döntése mindemellett kihathat a rövidesen megjelenő Windows 11 androidos alkalmazás-kezelésére is. A Microsoft új operációs rendszerének egyik legnagyobb újítása, hogy bizonyos keretek közt képes lesz androidos appok futtatására, elsősorban az Amazon App Store-on keresztül, de a rendszerre elvileg bármilyen APK formátumú alkalmazás telepíthető lesz majd.

A 2018-ban, a Google I/O-n debütáló Android App Bundle-t ma már nagyjából egymilló alkalmazás fejlesztője használja, köztük a top1000-es lista legnagyobbjaival.

Az App Bundle-lel az egyes alkalmazások tárhelyigénye jelentős mértékben optimalizálható, így a Google szerint átlagosan 15%-kal lehetnek karcsúbbak a Play Store-ba feltöltött appok a hagyományos APK formátumhoz képest. Mindez a Google új, Dynamic Delivery néven ismert alkalmazáskiszolgáló modelljének köszönhető, amely az App Bundle csomagokból minden egyes készülékkonfigurációhoz képes dedikált, optimalizált állományokat létrehozni, így a felhasználók letöltéskor csak a számukra feltétlenül szükséges részeket töltik le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról