Szerző: Koi Tamás

2021. július 1. 09:09

Augusztustól nem fogad APK-kat a Play Store

Augusztus elsejétől megváltoztatja a Play Store alkalmazásfeltöltési kritériumait a Google, így ettől az időponttól kezdve a fejlesztők új alkalmazásait a megszokott APK formátum helyett Android App Bundle-ban (aab) fogad.

Az egész androidos alkalmazás-ökoszisztémára potenciálisan kiható változást hajt végre a Google az általa üzemeltetett Play Store alkalmazás-piactér felhasználási feltételeinek augusztus 1-jei átalakításával. A cég ettől az időponttól kezdve nem fogad be a fejlesztőktől APK formátumú appokat, helyette a 2018-ban bemutatott Android App Bundle alkalmazáskiadási formátum használata válik kötelezővé.

Az egyelőre csak az új appokra vonatkozó változás megnehezítheti az androidos alkalmazások Play Store-on kívüli redisztribúcióját, mivel az Android App Bundle-t kizárólag a Google saját piactere használja - jóllehet a fejlesztőknek továbbra sincs tiltva, hogy más csomagformátumban máshol is közzétegyék alkalmazásaikat, illetve a nagyvállalati környezetben menedzselt Play Store felületekre a továbbiakban is küldhetők APK formátumú appok.

android_apps

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A Google döntése mindemellett kihathat a rövidesen megjelenő Windows 11 androidos alkalmazás-kezelésére is. A Microsoft új operációs rendszerének egyik legnagyobb újítása, hogy bizonyos keretek közt képes lesz androidos appok futtatására, elsősorban az Amazon App Store-on keresztül, de a rendszerre elvileg bármilyen APK formátumú alkalmazás telepíthető lesz majd.

A 2018-ban, a Google I/O-n debütáló Android App Bundle-t ma már nagyjából egymilló alkalmazás fejlesztője használja, köztük a top1000-es lista legnagyobbjaival.

Az App Bundle-lel az egyes alkalmazások tárhelyigénye jelentős mértékben optimalizálható, így a Google szerint átlagosan 15%-kal lehetnek karcsúbbak a Play Store-ba feltöltött appok a hagyományos APK formátumhoz képest. Mindez a Google új, Dynamic Delivery néven ismert alkalmazáskiszolgáló modelljének köszönhető, amely az App Bundle csomagokból minden egyes készülékkonfigurációhoz képes dedikált, optimalizált állományokat létrehozni, így a felhasználók letöltéskor csak a számukra feltétlenül szükséges részeket töltik le.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 16:19

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!